World

Het is vandaag de ‘internationale dag van de slaap’ en die is belangrijker dan je denkt

Héérlijk vinden we het om na een lange dag op werk, waarna je eerst nog even snel langs de supermarkt gaat, dan thuis komt en moet gaan koken en oh ja ook nog even een uurtje gaat sporten lekker in ons bed te ploffen. Slapen is niet alleen fijn om te doen, maar het is ook nog eens enorm belangrijk. Als je te weinig slaapt voel je je slap, ben je minder fit en minder alert én ben je meer vatbaar voor bijvoorbeeld een griepje (en laten we nou écht geen corona willen). Op lange termijn verhoogt te weinig of verstoorde slaap de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Het verhoogt je stressniveau en je wordt er dikker van: het verzadigingsgevoel raakt verstoord en je kunt je impulsen minder goed in bedwang houden.

Dus we moeten het niet altijd alleen maar over gezond eten en genoeg bewegen hebben, genoeg slapen is net zo belangrijk! Wij delen daarom wat tips met jullie waardoor je beter kan slapen.

Regelmaat is belangrijk. En voldoende licht, veel licht overdag zorgt voor betere slaap ’s nachts. Je zou de dag kunnen starten met een ommetje: tegelijkertijd bewegen, óók heel belangrijk voor een goede nachtrust, en ‘licht happen’. Ban de tablet en de mobiele telefoon uit je slaapkamer of zet hem op ‘nachtmodus’ een uur voordat je naar bed gaat zodat je geen blauw licht meer voor je ogen krijgt. Ook kunstlicht heeft grote invloed op ons slaapgedrag. Geef je brein voordat je naar bed gaat de tijd om afscheid te nemen van druk-druk-druk. En pas op met alcohol. Dat lijkt soms een fijn inslaapmiddel, maar veroorzaakt problemen met doorslapen.”

Kortom

  • Vermijd ’s avonds zoveel mogelijk (blauw) licht
  • Houd een regelmatig nacht-dagritme aan
  • Ga overdag naar buiten
  • Vermijd koude voeten in bed
  • Vermijd alcohol als je slecht slaapt

Bron: NU.nl

No Comments

    Leave a Reply