amsterdam Eat

Het leukste Italiaanse restaurant van Amsterdam-West: Primi

(Foto’s: CR/Primi)

Over de horeca in Amsterdam wordt er weleens grappend gezegd dat de bediening er zo ontzettend bot en ongeïnteresseerd kan zijn. Wij zijn het daar grotendeels niet mee eens, maar snappen best waar dat vandaan komt. Vooral bij het type ‘eetcafé’ word je vaak geholpen door een student die net uit bed is gerold en die jou aanspreekt met ‘yo, nog een biertje?’. Maar wij merkten dit verschil pas eigenlijk toen we gingen eten bij het waanzinnig leuke restaurant Primi, in de Staatsliedenbuurt (da’s dus bij het Westerpark). De bediening (en chef en eigenaren) zijn hier zo ontzettend lief en vriendelijk voor je, dat je er echt met een warm gevoel weggaat. Ok en met een goedgevulde maag, want het eten bij Primi is ook om over te tippen.

Zoals dat gaat met tippen, wij kregen Primi getipt van een vriendin, die er in een week tijd twee keer heeft gegeten (lunch en diner) en nogal onder de indruk was. Wanneer wij op zondagavond om 19:30 maar even bellen naar het restaurant of ze plek hebben, lacht de vrolijke Italiaan (er werken alleen maar Italianen, wat het heel gezellig en ‘authentiek’ maakt) aan de andere kant van de lijn. “Kom maar gewoon, we hebben nog plek”. Bij aankomst blijkt de zaak helemaal leeg omdat er nog vol gefeest wordt voor Pride en omdat er een foodfestival om de hoek in het Westerpark is. We weten van de tippende vriendin dat het er normaal bommetje vol zit en dat laten ook de foto’s van Primi op hun Facebook zien, dus als jij zeker wil zijn van een plekje: bel die vrolijke Italiaan dan toch maar even.

Artikel gaat hieronder verder

 

Wat wij van tevoren niet wisten, is dat Primi eigenlijk het Italiaanse ‘aperitivo’ naar Amsterdam wil brengen. Da’s eigenlijk een soort vrijdagmiddagborrel (in een simpele notendop uitleg), maar dan iedere dag van de week. Daarom krijg je bij Primi tussen 17:00 en 19:00 een hapje van het huis bij je glas wijn, zodat jij lekker lang kunt borrelen met je vrienden/collega’s. Alleen daarvoor al zouden wij je deze zaak aanraden, want er kan altijd meer geborreld worden!

Vanwege dit laatste feit, is de kaart ook ingedeeld in een ‘bar’ en in een ‘cucina’ gedeelte, waarbij je bij de eerste vooral aan hapjes moet denken en bij de tweede aan echte maaltijden. Omdat wij al redelijk laat binnenkomen en honger hebben als een Italiaans sierpaard, slaan we de barhapjes voor deze keer over en bestellen we direct een aantal pasta’s. Maar omdat we ook aan de wijn gaan (want zondag), maken we direct kennis met dat stukje ‘aperitivo’ en da’s al een voorgerecht op zich:

(yes, dat zie jij goed: cocktails! De Italianen hebben ook een heerlijke cocktailkaart, waarop je wekelijks nieuwe creaties aantreft)

Van tevoren (zonder de kaart gezien te hebben) hoopten we stiekem al dat er een pasta met ragout op de kaart zou staan: en die staat er potverdomme nog op ook. Daarnaast bestellen we ook nog een hemels huisgemaakte gnocchi en de avond is eigenlijk wel compleet. De wijnkaart vinden we trouwens ook nog het vernoemen waard, want die is eindelijk eens overzichtelijk. Gewoon een stuk of 4/5 flessen per soort (van bubbels tot wit en van rood tot Italiaanse bieren), waar wij niet-wijn-kenners wel lekker op gaan. Voor de volledigheid, wij gingen voor de Nero D’Avola, omdat we dit als water hebben gedronken deze zomer tijdens onze vakantie op Sicilië en omdat het t*ring lekker is.

Dus samenvattend: zeur jij weleens (terecht of niet) dat de bediening in de Amsterdamse horeca wel wat leuker kan? Ga hier eten! Hou jij van écht Italiaans eten met een moderne update? Ga hier eten!

Primi Amsterdam
Van der Hoopstraat 96

    Instagram