Cars & Bikes Slider

Is de Volkswagen Arteon R de ultieme cruiser?

Regelmatig krijgen wij mailtjes met de vraag of we een weekendje in een dikke koets willen rijden. Druk als we zijn moeten we vaak teleurstellen maar afgelopen weekend was het weer zover. Na eerder al de Jaguar F-Type aan de tand te hebben gevoeld was het dit keer de beurt aan de 280 PK sterke Volkswagen Arteon R. In eerste instantie waren wij in de veronderstelling dat dit gewoon de nieuwe Volkswagen Passat CC is maar dat is dus niet waar. Volkswagen heeft de Arteon gepositioneerd om te concurreren met de Audi A5 sportback en 4 Serie Coupe’s van BMW, de wat sjiekere en sportievere varianten binnen de desbetreffende merken. Hetgeen de CC dus niet echt is of was. In onze optiek was het echt een variant op de Passat en die is van nature niet echt sportief natuurlijk. De Arteon is wat dat betreft compleet verschillend en staat binnen het gamma van Volkswagen geheel op zichzelf. De Arteon is geen standaard coupe maar een ‘avant-garde gran turismo’. Snapte?

Ok top, maar wil hij een beetje van zijn plek? Daar kunnen we kort over zijn. Ja. De 280 PK sterke 2.0TSI motor en een 7-traps DSG bak zorgen ervoor dat je in 5.6 seconden op de 100 km/h zit. Begin je dat sprintje met behulp van de launch control dan weet je zeker dat de komende ‘vijf punt nog wat’ seconden een heerlijke sensatie gaan worden. Stoppen doet de Arteon R pas bij 250 km/h en dat voelt uiterst comfortabel aan.

Zitten doe je in de Arteon R, zoals je mag verwachten, uitstekend. Sportieve stoelen in mooi zacht leer wachten je op wanneer je de lange portieren open zwaait. Verstelbaar in elke denkbare richting dus aan comfort geen gebrek. Achterin zitten is in de meeste coupe’s een hel voor ons. Met een lengte van 1.90m zitten we veelal met de kruin tegen het dak maar niet in de Arteon. Ruimte genoeg ook voor de benen, doordat de wielbasis met 5 cm is verlengd beschik je achterin over exceptioneel veel beenruimte. Die ruimte houdt daar niet op, ook voor de koffers is er bizar veel ruimte voor een coupe. Met gemak laad je hem vol met 2 koffers en enkele tassen. Of zoals wij met een boxspring (we zijn even langs de Ikea gereden).

Waar we voorheen niet heel warm liepen voor een “dikke” of “snelle” Volkswagen komen we daar zeker van terug. De Arteon is niet per se een snelle Volkswagen. Het is een oprechte gran turismo. Cruisen op hoge snelheid, flink vermogen om die 120-180 sprintjes op te pakken en de mogelijkheid om zelfs op het circuit zijn mannetje te staan. Volkswagen heeft zichzelf wat dat betreft behoorlijk overtroffen met een zeer verrassend model. Tel daar de prijs bij op en de keuze om voor de Arteon R te kiezen ten opzichte van zijn concurrenten wordt steeds makkelijker.

De Volkswagen Arteon Business R zoals wij hem reden staat voor maar 68.597 EUR voor je klaar bij de dealer, maar er zijn natuurlijk ook tweedehands Volkswagens te vinden. Probeer daar bij BMW of Audi maar eens iets vergelijkbaars voor op de kop te tikken.

    Instagram