amsterdam Eat Slider

Eten bij het restaurant van Jaimie van Heije is iets wat je niet snel vergeet

Jamie van Heije

(Foto’s: Jaimie van Heije)

Als jullie ons blog een beetje volgen, dan weten jullie dat wij wel van uit eten gaan houden. Of dit nu op een doordeweekse maandagavond is of het weekend afsluiten op een zondag. Voor een lekkere hap in een fijn restaurant zijn wij altijd wel te porren. Pizzaatje hier, goed gerecht daar, in de booming Amsterdamse restaurant scene kan het allemaal. Het gebeurt echter maar heel zelden dat wij terugkomen van een restaurant en denken ‘wow, dit was wel even van een ander niveau’. In die categorie valt het restaurant van Jaimie van Heije, dat je vindt in het pittoreske Ouderkerk a/d Amstel. Dit dorpje voelt qua afstand eerder als een stadsdeel van Amsterdam, al kun je dit maar beter niet tegen de inwoners zeggen. Ouderkerk a/d Amstel was er namelijk eerder dan onze hoofdstad.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Dubbel uitje

Hoewel het voor de sportieveling (half uurtje vanaf Amstel Station) best te fietsen is naar Ouderkerk, pakten wij direct na de vrijmibo een Uber naar Jaimie. Ook dat hoort bij de ervaring om bij deze plek te eten vinden wij. Niet per se om daar met de auto heen te karren, maar wel om even de drukte van de stad achter je te laten. Hetzelfde gevoel wat wij bij bijvoorbeeld Voortoreneiland hebben.

Alles klopt

Wij proberen het dan wel met woorden hier aan jullie te vertellen, maar – hoe cliché ook – het beste hoe wij het kunnen samenvatten bij Jaimie is dat ‘alles klopt’. De fantastische gerechten waarbij de creativiteit van het bord spat, het mega vriendelijke personeel die je vanaf minuut 1 laat thuis voelen, die toegankelijke sfeer in het algemeen en de verhalen die je na het bezoek overhoudt. Verhalen? Yes, want zo’n restaurant is het. Eentje waarover je de volgende dag je vrienden appt met ‘hier moeten jullie ECHT gaan eten’. De sfeer kunnen wij hier best beschrijven, maar beter nog laten wij een paar foto’s van Jaimie’s fantastische creaties zien. Jaimie en zijn team maken je het makkelijk qua menukeuzes, want jij hoeft alleen te kiezen of je voor 5, 6, 7, of 8 gangen gaat. Of zoals wij deden: voor menu ‘volle bak’. Hierbij krijg je 6-gangen én een wijnarrangement. Kijk, hier houden wij van. Laat de menukeuze maar over aan de professionals, want op die manier proef je echt het ‘ritme van de chef’. Het menu verandert vaak, dus wat wij hebben gekregen is maar een indicatie. Maar het is wel een mooie indicatie van wat er bij Jaimie en zijn team allemaal uit de keuken rolt.

Jamie van Heije

Wij begonnen met een prachtige haring (en zoetzure rettich, hangop met mierikswortel en chioggia biet), om vervolgens door te gaan met onze favoriet uit de zee: coquilles. De lekkere stevige witvis skrei (met fluweelzachte beurre blanc en amandel) was een fijne opwarmer voor de gamba. Deze kwam met een scheermes, gepofte (yay!) wilde rijst, roze peper en rookmousseline. Klaar? Zeker niet, want nu kwam nog de zalige ‘pork tart’, gemaakt van pulled pork, miso tartelette, shii-take, artisjok en ziltige algen. Alsof dit nog niet genoeg smaakexplosies waren, serveert Jaimie er als afsluiter nog een ossenhaas bij, vergezeld met paddenstoelen, oesterzwam, verse truffel (!) in een saus van truffel. Maar de echte afsluiter komt met de dubbele lading toetjes. Een heerlijke friszure grapefruit met kokos en matcha creatie, waarna wij ook nog de prachtige ‘Mont Blanc’ krijgen geserveerd. Dit zo lezen op je telefoon of laptop brengt je waarschijnlijk al water in de mond, maar als je ziet hoe de gerechten eruit ziet is het helemaal dweilen:

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Jamie van Heije

Soms heb je restaurants in het topsegment die met iets teveel poespas gerechtjes proberen aan te kleden en je uiteindelijk nog geen flauw benul hebt wat je gegeten hebt. Bij Jaimie en zijn team zijn de gerechten én zo creatief (opgemaakt) als maar kan én zorgen zij er ook voor dat elke smaak ook echt klopt en bij elkaar past. Dus geen tierelantijntjes om het tierelantijnen.

Doe eens gek, kijk buiten de ring

Bovenstaande titel passen wij zelden toe op onze eigen zoektocht naar nieuwe restaurants, maar na het bezoek aan Jaimie’s prachtige plek denken wij daar anders over. In eerste instantie dachten wij ‘waarom zou Jaimie van Heije zijn sterrenkookkunsten helemaal hier uitoefenen?!’. Nou dat ‘helemaal’ valt dus reuze mee en heel eerlijk gezegd draagt het nog meer bij aan de unieke eetervaring om in het pittoreske Ouderkerk a/d Amstel uit de auto te stappen en dan bij Jaimie naar binnen te wandelen. Het draagt allemaal bij aan de ervaring en daarom snappen wij het ontzettend goed dat hij hier is gaan zitten en ook waarom mensen zo gek zijn op het restaurant. Het is eten op zeer hoog niveau, maar er is geen moment dat dit stijf of over-the-top voelt. Het jaar is nog maar jong, maar het bezoek aan Jaimie van Heije’s restaurant staat nu al met stipt bovenaan. Dit is een bezoekje dat je niet snel vergeet.

Jaimie Van Heije
Kerkstraat 56
Ouderkerk aan de Amstel
T | +31 (0)20 496 5848

No Comments

    Leave a Reply