Food & Health Home

YouTuber Kaj van der Ree vertelt ons hoe je voornemens dit jaar wél volhoudt

Kaj en Bas

(Foto: Bas en Kaj / kantoor Colourful Rebel)

Iedereen maakt goede voornemens en ook iedereen weet dat we optimistisch met een voornemen starten, maar dat het vaak niet lukt om vol te houden. Waar komt dit eigenlijk door.

Dankzij de samenwerking met Nationale-Nederlanden begrijpen we dit nu iets beter. Want als je niet eerst terugblikt op het afgelopen jaar om te zien wat goed ging en waar je energie van kreeg en waarvan juist niet, dan loop je het risico om het aankomende jaar opnieuw in dezelfde valkuilen te stappen. En aan de andere kant niet voldoende aandacht en tijd te geven aan de dingen waar je juist wel energie van krijgt.

Wat helemaal goed is om te weten, is dat een gezonde dosis zelfreflectie zelfs fysieke en mentale klachten kan voorkomen. Want je leert jezelf beter kennen, dus ook waar je kracht én je grenzen ligggen.

Goede voornemens beginnen met zelfreflectie!

Om met zelfreflectie te oefenen heeft Nationale-Nederlanden ons gevraagd om samen met YouTube vlogger, TV presentator en documentairemaker Kaj van der Ree terug te blikken op 2018. We vroegen hem het hemd van het lijf, waaronder de vijf zelfreflectie-vragen. Lees je met ons mee?

Hoe kijk je terug op jouw 2018?

”Dat is een hele moeilijke vraag. Wisselende emoties, 2018 was aan de ene kant een heel goed jaar voor mijn carrière. Het was een chill jaar, met veel werk, waarin ik veel leuke dingen kon doen. Ik ben met een van mijn beste vrienden Milan gaan samenwonen (ook met een YouTube-kanaal, red) en heb met hem veel video’s gemaakt. Eind van het jaar ben ik ook weer bij Milan vertrokken om nu in mijn eigen stekkie te wonen. Maar 2018 is ook het jaar waarin ik hard tegen een muur ben gelopen. Ik heb gewoon veel te veel gewerkt. En zat daardoor uiteindelijk niet lekker in mijn vel. Ik was simpelweg overwerkt. Ja, dat was wel even een kut periode. Gelukkig is het geen burnout, maar ik heb het zeker wel een maand lastig gehad met mijzelf. Maar dat is gelukkig ook allemaal weer opgelost”.

Was het een moment dat je over een grens heenging?

”Uiteindelijk werd ik wakker met geen zin meer om uit je bed te komen. Eigenlijk nergens meer zin in hebben. Niet in werk. Gewoon dat je jezelf rot voelt. Futloos. Alleen. Eigenlijk weten heel veel mensen dit ook niet van mij. Dit is ook een gedeelte dat ik niet van mijzelf laat zien”.

Heb je dit bewust niet aan je volgers op YouTube en andere social media kanalen niet laten zien?

”Klopt. Ik vind het ook ergens niet echt nodig. Ik houd mijn privé-leven soms graag wel gescheiden van mijn online leven. En soms vraag ik mij ook af ‘wat is de meerwaarde hiervan’ om dit in de wereld te gooien’, terwijl het een probleem is dat ik zelf moet oplossen. Ik heb geen zin om zielig te gaan lopen doen op het internet. Ik heb het nu voor mijzelf opgelost door met een coach aan de slag te gaan. Veel praten en langzaamaan ook steeds meer rust genomen en daar heb ik veel van geleerd. Ik weet nu beter wat mijn grenzen zijn Wanneer ik nee moet zeggen op dingen. Hoe ik lekkerder mijzelf kan zijn in het vak. Dus om terug te komen op je vraag: 2018 had zijn ups en downs haha”.

Heb je last van de druk van social media?

”Jazeker, social media geeft toch onbewust wel een soort van druk mee. Vroeger dacht ik altijd van mijzelf dat het mij niets kon interesseren dat hele social media gebeuren. Maar ik denk inderdaad dat je onbewust toch een soort van druk krijgt om het ‘ook naar je zin te hebben’ op social media. Ook met je vrienden zijn. Altijd leuke dingen doen. Als ik thuis zit en ik heb even een dagje vrij dan kijk ik op mijn social media en dan zie ik iedereen weer werken ofzo. En dan denk ik ‘ ik moet ook wat gaan doen’. Dat geeft een heel onrustig gevoel. Maar ik heb dat het afgelopen jaar wel volledig los kunnen laten. Het interesseert mij echt niets meer”.

Als je een hoogtepunt moet kiezen uit 2018, wat zou je dan kiezen?

“Dat is sowieso mijn trip naar Oeganda geweest. Ik ben naar Oeganda gegaan met het Rode Kruis. Daar ben ik dit jaar ook ambassadeur voor geworden dit jaar. Dat laatste is ook zeker een hoogtepunt van het afgelopen jaar. Ik ben dus ook meteen met ze op reis geweest naar vluchtelingenkampen voor mensen die zijn gevlucht uit Congo en Zuid-Sudan – hele heftige oorlogsgebieden. Dit heb ik zelf gefilmd, zelf ge-editet, zelf gemaakt en bedacht. En dat was wel echt een ontzettend groot hoogtepunt. Kijk, er valt natuurlijk nog vanalles aan te sleutelen en te verbeteren, maar ik ben echt heel erg trots op mijzelf dat ik het heb gedaan. Het is wel heel erg dubbel, want het is een hoogtepunt, maar natuurlijk ook een dieptepunt. Het was erg indrukwekkend om mee te maken allemaal”.

Heeft deze ervaring er ook aan bijgedragen dat je tegen een muur aanliep dit jaar?

“Het was voor mij een beetje tijdens, of misschien net iets daarvoor misschien nog. Maar daar heeft het zeker mee te maken. Ik denk een wisselwerking is van heel veel dingen. Ik heb vorig jaar ook een documentaire gemaakt over kinderprostitutie in Indonesië en ook over vluchtelingen uit Syrië. Veel drama en zo. En volgens mij moet je daarover ook gewoon praten als je dat soort dingen hebt gezien. Onbewust neem je toch wel heftige dingetjes mee of zo. En dat heb ik niet echt gedaan. Dus dat spookte er waarschijnlijk toch wel door mij heen. Deadlines van een documentaire, dat werk ook afkrijgen en daarnaast ook nog dertig andere klussen hebben lopen. Dus gewoon een wisselwerking van duizend dingen”.

Hoe houd je in jouw drukke bestaan de balans tussen werk, privé en ontspanning?

“Ja dat is heel moeilijk. Vooral op het moment dat je een baan hebt dat er altijd iets van je verwacht wordt. Dus je bent altijd wel een soort van alert. Je denkt altijd wel ‘misschien moet ik dit doen, misschien moet ik dat doen’. Het is moeilijk om dit los te laten. In 2018 heb ik hiermee voor het eerst eigenlijk mee te maken gehad zoals ik zei, want dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Maar ja, ik heb in 2018 dus niet heel goed voor mijzelf de balans gevonden tussen werk, privé en ontspanning. Het was eigenlijk voornamelijk werken, werken, werken. En in de avond voor ontspanning deed ik gamen om het allemaal een beetje los te laten. En daarin kon ik echt een beetje verdwijnen, dat ik niet meer aan andere dingen hoefde te denken. En dat is bijna mijn hele 2018 geweest denk ik haha. En als ik dan een dagje vrij had en ik ging op de bank zitten, dan werd ik zoals ik al zei, onrustig.”

Je wordt dus rustig van veel doen?

“Ja je zit gewoon in een sneltrein en als je bezig bent dan gaat het gewoon. Maar op het moment dat je er even tussenuit stapt, dan heb je het gevoel dat die sneltrein met al die andere mensen gewoon doorgaat, jij staat stil en dan denk je ‘Fuck, moet ook weer instappen, want anders gaat mijn hele carrière ten onder’. Wat natuurlijk ongelooflijke bullshit is. Peter R. de Vries zei ook in RTL Boulevard over vloggers ‘joh zoek een echte baan‘ omdat ze geen stress zouden hebben. Maar ik denk dan ‘wat praat je nou’. Daar verkijk je je echt snel op”.

Bas en Kaj

Heb je ook vrienden in je omgeving gehad die zeiden ‘joh Kaj doe even rustig aan’?

“Ja, vooral familie. En vrienden ook wel, die buiten ‘het kringetje’ zaten. Maar al mijn vrienden en familie wonen in Den Haag en ik was natuurlijk even verhuisd naar Soesterberg dus daar had ik ook niet heel veel contact meer mee in het afgelopen jaar. Ik ging er natuurlijk wel soms even heen, maar niet heel veel meer. Maar in 2018 ben ik ook wel op vakantie gegaan. Nog eventjes tweeëneenhalve week met vrienden en daar klapte toen ook wel een soort halve bom toen ik daar zat. Dat ik dacht ‘Fuck ik moet weer werken’ of ik zat gewoon te stressen tijdens de vakantie. Toen zeiden die vrienden ook wel van ‘Yo Kaj jij bent gewoon helemaal overwerkt”.

Zou je het ook bij een ander herkennen, of heb je het weleens gezien?

“O jazeker, continue. Mensen in hetzelfde vak wat ik doe en dan heb ik het meer over het presenteren. Dus niet traditioneel Youtuber zijn die hebben ook wel druk en stress, maar die hebben toch eigen tijden. Dat is toch een andere druk dan wanneer je ook bijvoorbeeld voor een opdrachtgever bent (Kaj werkt als presentator voor RTL ook, op YouTube, red.). Ik denk vooral mensen die in deze categorie zitten, presentatoren, televisie, YouTube of Instagram, weet ik veel. Ja daar gaat het vaak helemaal fout. Ik denk dat ik wel bij meer van de helft van mijn vrienden die ook in dit wereldje zitten die echt erdoorheen zitten, maar wel doorbeuken”.

Heb jijzelf een scherm en/of telefoon verslaving? Als je wakker wordt, check je dan meteen je telefoon?

“Ik denk dat ik altijd nee zou zeggen altijd op deze vraag, maar ik denk onbewust wel. Als ik wakker word pak ik hem er meteen bij, al is het maar om mijn wekker uit te zetten. Maar dan ga ik toch wel even lopen scrollen. Even naar mijn weet ik veel wat, ik weet eigenlijk niet waarnaar ik kijk. En voordat ik ga slapen zit ik er ook op. Eigenlijk zit ik er continue op. Dus ja, ik ben best verslaafd aan dat ding.”

Wat waren in 2018 uitdagingen voor jou en hoe heb je deze omgezet in iets positiefs? Hoe heb je het bijvoorbeeld aangepakt met de coach?

“Ik heb dat zelf gefixed. Ook omdat ik al eerder met een coach heb gepraat hoor, ik denk vorig jaar of zo. Ook om gewoon even mijn ei kwijt te kunnen, dus ik kende haar al en ik ben gewoon weer met haar gaan praten toen ik wist dat ik echt even niet helemaal lekker ging. En dat hielp heel erg.”

Goed dat je die stap hebt gezet en hierdoor wellicht mensen kunt inspireren om dit ook te doen. Er lijkt namelijk nog wel wat taboe op te rusten.

“Als je je niet lekker in je vel voelt en je kunt er niet met familie of je vrienden over praten, dan zou ik sowieso altijd zeggen ga naar een psycholoog of coach toe. We leven in Nederland, een super geavanceerd land en als je ergens goede hulp kunt krijgen dan is het hier. Dus maak er gebruik van.

Door de samenwerking met Nationale-Nederlanden weet ik nu dat in het basispakket van hun zorgverzekering de module Fit zit, waarmee je gratis advies kunt inwinnen bij een online leefstijlcoach. Deze helpt dan bijvoorbeeld bij het beter aangeven van je grenzen, het duidelijk maken van je valkuilen maar ook het vinden van je passie en inspiratie.”

Als je terugkijkt op 2018: Hoe goed zorgde je in 2018 voor je lichaam? Deed je aan sport?

”Nee, maar ik heb wel een half jaar met een personal trainer (pt) getraind. Ik heb wel echt gebeukt, drie keer in de week een half jaar lang. Vond ik wel chill, maar uiteindelijk was ik er ook gewoon wel klaar mee. Dit is ook gewoon een beetje dat leerlesje wat ik heb gehad nadat ik met mijn coach ben gaan praten en mezelf hoe ik de afgelopen vijf zes jaar was, weer het teruggevonden. Op het moment dat ik wakker word met het gevoel ‘gadver ik moet dit gaan doen’, ja dan kap ik ermee. Simpel als dat. Als ik iets niet leuk vind om te doen, ja dan ga ik het ook niet doen. Mijn PT was echt een topvent en I love him, maar ik had op een gegeven moment gewoon geen zin meer in dat sporten. En als ik er tegenop ga kijken, ‘ja dan kap ik ermee’. Zo denk ik ook op werkgebied. Want het werk wat ik doe vind ik superleuk, maar mocht er een dag komen dat ik wakker ga worden en ik vind het niet meer leuk dan kap ik ermee en ga ik wat anders zoeken.”

Maak je voldoende tijd en ruimte voor jezelf en houdt je tijd over voor dingen die je echt belangrijk vindt? Bijvoorbeeld je vrienden?

“Het is gewoon wat moeilijker soms om wat in te plannen, dingen gaan wat minder spontaan doordat iedereen druk is. Sinds ik wegging uit Den Haag om naar Soesterberg te verhuizen werd het een stuk minder, want in Den Haag kom je nog vaak mensen tegen. Even ergens een koffietje doen en dat was in Soesterberg een stuk minder. Maar we zitten gelukkig nog steeds in 2018 en we zijn bij het einde beland en ik zie mijn beste vrienden gewoon weer een stuk meer. Dus eigenlijk heb ik het niet heel goed gefixed in 2018, maar de verbetering is gekomen”.

De laatste vraag: Als jij op vakantie gaat, laat je dan de camera thuis om meer rust te hebben?

“Tegenwoordig wel. Ik heb vroeger wel gevlogd en toen filmde ik meer mijn hele leven. Maar nu kies ik er wel bewust voor om dit niet te doen, vooral op vakantie. Stel ik ga over twee, drie maandjes op vakantie dan gaat mijn camera niet mee. Ik zag trouwens bij Nationale-Nederlanden dat zij in het aanvullend pakket ook spoedhulp in het buitenland regelen, ook wel slim voor mensen die veel reizen.”

Zo. Dat was het interview met Kaj, we zijn benieuwd wat je ervan vindt. En als je zelf ook aan de slag wilt met zelfreflectie, begin dan eens voor de spiegel. Kijk jezelf recht in de ogen aan en beantwoord dezelfde vragen die wij aan Kaj stelden. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar het helpt je wel om niet afgeleid te worden en jezelf te dwingen langer bij jouw antwoorden stil te staan én om te voelen welk gevoel er in je lichaam opkomt. Helemaal top natuurlijk als je het ook nog opschrijft en hier gelijk een goed voornemen aan verbindt.

Kijk trouwens ook eens op de site van Nationale-Nederlanden, want hier vind je veel goede tips om gezond te werken, eten en bewegen. Kortom, om in 2019 goed voor jezelf te zorgen!

#nationalenederlanden #zelfreflectie #vijfvragen #zorggoedvoorjezelf

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram