Slider Travel

Bucketlist # 43 | zwemmen met varkentjes op de Bahama’s

(Foto: Andrius K / Shutterstock.com)

Onze chef de travel a.k.a. Erik de globetrotter heeft deze keer toch een mooi verhaal voor jullie in petto. Gisteren konden jullie op Facebook al een klein voorproefje zien van zwemmende varkens in een tropisch klimaat met knakworsten en andere gekkigheid. Vandaag is het dan eindelijk zover en kun je dit bizarre avontuur helemaal lezen. Hij bracht je eerder rode oortjes met zijn tweedelige verhaal over Chicago, je weet wel die stad die stiekem eigenlijk een stukje toffer is dan New York. Dit keer streept hij een van onze favoriete items van de Colourful Rebel Bucketlist af: zwemmen met varkentjes op de Bahama’s.

Leven als big in de Bahama’s

Ik gebruik Google als hulplijn om er zeker van te zijn. Terwijl aan de andere kant van de lijn een happy friendly Caribisch accent ongestoord verder gaat de toeristische hoogtepunten van de Bahama’s op te sommen, tik ik de woorden ‘Bahama’s+swimming+with+the+pigs’ in. Dat had ik haar horen zeggen. Maar hoe werkt dat in godsnaam, zwemmen met varkens? En kunnen varkens überhaupt wel zwemmen?

Twee weken later vlieg ik boven Great Exuma. Een groen reepje land met een laagje karamel in een zee zo blauw als een rol Mentos. Landen gaat nog even niet. Omdat de enige landingsbaan op het eiland wordt geblokkeerd door een defect vliegtuig, vliegen we rondjes. Alleen maar rondjes. In een toestel met de tropische naam Pineapple Air waarvan de menukaart zit dichtgeplakt met kauwgom en de airconditioning ijsklontjes lekt. Handig voor in de rum-cola, dat dan weer wel.

‘We varen direct naar Pig Island’, roept Justin Lightbourn later die middag terwijl hij een ruk aan de gashendel van zijn speedboot geeft. ‘De varkens zijn zo populair dat de gasten bijna geen aandacht meer hebben voor de rest van de excursie.’ De jongen met de naam uit een actiefilm heeft het aantal aanmeldingen voor zijn Ocean Safari Tour de laatste tijd explosief zien stijgen. En daarmee ook zijn volgers op social media. ‘Toen ik het Instagram-account @theswimmingpigs begon, had ik binnen een week tweeduizend volgers. Nu een jaar later zijn het er tweehonderdduizend.’

Wanneer we om de hoek van een ‘onbewoond’ eiland komen scheren, begint de show. Ik heb op struisvogels gereden en orka’s de flikflak zien maken, maar wat ik nu zie overtreft alles: Een stuk of zeven, acht varkens veren op bij het horen van de buitenboordmotor, rennen als C.J. Parkers door de branding, laten zich met een plons in het water zakken en, jawel, zwemmen in polonaise richting de speedboot.

Waar de varkens oorspronkelijk vandaan komen, weet niemand. Waar de één beweert dat ze zichzelf na een schipbreuk hebben leren zwemmen, daar is de ander er heilig van overtuigd dat de beesten op het eiland zijn gedumpt vanwege stankoverlast. Een mythe dus, die zonder twijfel ook een deel van het succes verklaart. Want waren de beesten er neergezet om toeristen te trekken, wat inmiddels ongetwijfeld wél het geval is, dan had het verhaal een stuk minder romantisch geweest.

 

Maar echt romantisch wordt het sowieso niet. Want ondanks dat de excursie wordt verkocht onder de naam ‘swimming with the pigs’, is het vooral hún feestje. De beesten, aangetrokken tot de broodjes en knakworsten van Justin, zijn eager to eat, gulzig, lomp en door het dolle heen, waardoor je wanneer je je eenmaal in het water hebt laten zakken het idee hebt dat je in een afrijklasje van op hol geslagen monstertrucks bent beland. Om de haverklap voel je hoeven in je zij, tanden in je GoPro en vooral veel vette pensen in je porem. Je dacht oprechte liefde te ontvangen, maar krijgt een tien minuten durende schranspartij waar bij je naast, toegegeven, hilarische foto’s, een stel blauwe plekken als souvenir meekrijgt.

Toch heeft dit liefdesverhaal een staartje. Kort nadat de knakworsten zijn opgeschrokt en de varkens net zo snel weer zijn vertrokken als dat ze waren aangekomen – de zwemmende biggen zwemmen uit noodzaak, niet voor hun plezier – zitten Justin en ik vast op het paradijselijke eilandje. De weg terug naar de boot, die we even daarvoor met een plastic emmer boven ons hoofd hadden afgelegd om de biggen van een extra voorraad voedsel te voorzien, wordt versperd door een stel hongerige haaien. Terwijl ik de vinnen om de boot zie circuleren, nestel ik me tegen de pens van een van de tientonners, inmiddels weggedommeld in een diepe siësta. Leven als big op de Bahama’s, denk ik. Je kunt het slechter treffen.

No Comments

    Leave a Reply