Cars & Bikes Slider

De nieuwe Mazda CX-5 nam ons mee door de brute wildernis van Lapland

Mazda CX-5

(Foto’s: Colourful Rebel)

Hoe het eigenlijk bij ons altijd gaat met nieuwe auto’s die op de markt komen: wij weten direct bij de eerste blik of je deze wel of niet mooi vindt. Natuurlijk gaat het ook om wat er zich allemaal binnen afspeelt, maar die eerste indruk is bepalend. Bij de compleet vernieuwde CX-5 (2019) van Mazda wisten wij het meteen: wat is dit een mooie auto zeg. Met die opvallende neus, die stoere lijnen die naar achteren lopen (alsof iemand met zijn wijsvinger en duim de boel strak heeft afgeknepen) om te eindigen in een heel sexy kont. Je vraagt je bijna af of dit wel een Mazda is, maar dat is anno 2019 een flauwe gedachte. Mazda is namelijk met een inhaalslag bezig van hier tot Tokio.

Mazda CX-5

Mazda CX-5

Mazda CX-5

Nieuwe Japanse coolheid 2.0

Mazda is flink veranderd als je kijkt naar pak ‘em beet tien jaar geleden. Van niet-echt-opvallend-merk draai je nu op straat (wacht maar tot je deze CX-5  in Soul Red Crystal ziet rijden) je hoofd om toch eventjes te kijken. Dat deze auto fantastisch rijdt en van alle gemakken voorzien is vertellen wij zo wel, nu graag heel even over dat ontwerp. Niets geen saai twaalf in een dozijn SUV waar er al zoveel van zijn, maar een gedurfd ontwerp waarin die typische Japanse stijl van Mazda terugkomt. Vloeiende lijnen van voor naar achter, die aan de voorkant samensmelten tot een van de meest sexy uiteinden momenteel als je het ons vraagt. De inmiddels iconische voorkant die je bij de nieuwe Mazda’s vindt heeft iets speciaals. Het is niet enkel een herkenbaar punt waar je een Mazda anno nu aan herkent, maar het heeft ook iets mysterieus. Wij kunnen er niet precies onze vinger opleggen, maar kijk maar even of je het ook voelt:

Mazda CX-5

Mazda CX-5

Mazda CX-5

Mazda CX-5

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Dikke kudo’s voor KODO

Wij hadden het hierboven al eventjes over die ‘’typische Japanse stijl’, maar dat moet eigenlijk typische Mazda stijl zijn. Zij laten de mallen voor nieuwe auto’s door echte vakmensen (‘Takumi’s’) met de hand en een slijpsteen maken. Daar is Mazda uniek in, want deze techniek zorgt er nog meer voor dat de auto’s volgens het zogeheten ‘KODO’ design principe gemaakt kunnen worden. Kort gezegd betekent dit ‘de kunst van het weglaten’ en als je dit toepast op de nieuwe CX-5 lijkt hij ook bij stilstand in beweging.

Dit viel ons trouwens ook al op toen wij een paar maanden terug als eerste in Nederland de nieuwe Mazda 3 mochten zien ergens in een kasteeltje in midden Nederland. De auto mocht officieel nog niet in Nederland zijn, dus hij moest stilstaan. Maar zelfs bij stilstand leek deze auto te bewegen. Iets wat wij ook zeker bij de CX-5 zien:

Off road beest

Allemaal leuk en aardig die AWD drive en alle handige snufjes voor als je wat andere verkeersomstandigheden tegenkomt dan in Amsterdam, maar dat moet natuurlijk ook even ondervonden worden. Omdat de Utrechtse Heuvelrug niet echt een uitdaging biedt, mochten wij met de CX-5 door het ruige landschap van Zweden en Finland (Lapland om precies te zijn) rijden. Dat werd een trip om nooit meer te vergeten. Niet alleen omdat de CX-5 een echt off road beest is en zelf op een ijsweg zich staande houdt, maar ook vanwege elfjes, het huis van de kerstman en een tour door diep lapland met husky’s. Over die laatste drie dingen lees je volgende week meer, nu eerst tijd om even te spelen:

CX-5 = roadtrip

We vlogen op Luleå (Zweden) en reden van daaruit helemaal naar het noorden toe, om in Fins Lapland te eindigen. Hoewel de weg naar Rovaniemi ongeveer voor 50 % bevroren leek te zijn en er soms ook een stevige wind stond, leek het met de CX-5 alsof je over de A10 reed. De auto past zich zonder enig probleem aan, hoe zwaar de weersomstandigheden ook zijn en dat is een behoorlijk prettig gevoel. Nu weten wij dat je deze omstandigheden in Nederland niet vaak gaat ondervinden, maar dat maakt helemaal niet uit. De CX-5 geeft je het ‘excuus’ om wel vaker van dit soort roadtrips te maken, maar de wagen geeft je net zo goed een ‘excuus’ om nog meer te genieten van de alledaagse ritjes.

Zoals wij dit artikel al begonnen is het ontwerp van de auto die ons direct aansprak, maar het is ook zeker de binnenkant die je over de streep trekt. Met deze nieuwe CX-5 kan Mazda met gemak concurreren met alle andere A-merken. Sterker nog, Mazda zet met deze wagen misschien wel een nieuwe standaard als je kijkt naar de prijs-kwaliteitsverhouding. De CX-5 begint namelijk al vanaf zo’n 35.000 euro. Ga jij voor een automatische diesel met alle extra’s die je je maar kunt bedenken, dan kom je op zo’n 60.000 euro uit. Nog steeds relatief weinig geld voor zo’n prachtige wagen.

De toekomst

Wij vinden de CX-5 al aardig futuristisch overkomen door het ontwerp, maar wanneer je even wat meer geld spendeert aan de Luxury uitvoering, krijg je er ook Active Driving Display bij. Da’s een hele mond vol, maar waar het eigenlijk op neerkomt, is dat alle écht nodige info in de voorruit voor de bestuurder wordt geprojecteerd. Niet alleen voelt het daardoor alsof je in de nieuwste jet uit Star Wars zit, ook is het een stuk veilig want je kunt de hele tijd je ogen op de weg houden. Niet onbelangrijk wanneer je letterlijk over ijs rijdt.

Mazda CX-5

Twee-keer-kijken-kleur: Soul Red Crystal

Zeg je Mazda, dan zeg je rood. Deze kleur heeft altijd al een hoofdrol gespeeld in de geschiedenis van het merk. Wij schreven een paar alinea’s terug nog dat de CX-5 prachtig laat zien hoe het merk zich ontwikkeld heeft, dus dan kan de kleur rood natuurlijk niet achterblijven. Wat direct opvalt bij het zien van de 2019 uitvoering van de CX-5 is de sprankelende kleur. Die kleur heeft ook een naam, Soul Red Crystal en die lijkt ons precies goed gekozen. Hij fonkelt, hij is sprankelend en hij zorgt er samen met het design voor dat de auto ook echt altijd in beweging lijkt. Zelfs bij stilstand in een parkeervak.

Conclusie: gewoon doen

Met een overweldigend aanbod van toffe auto’s anno 2019, moet je soms gewoon voor dat eerste gevoel gaan. Ons eerste gevoel bij de Mazda CX-5 is ‘smoorverliefd’ en dan moet je er gewoon voor gaan. Het prachtige design met het rijgemak van de bovenste plank maken dit een auto om direct van te houden. Wij durven wel te wedden dat door deze auto steeds meer mensen Mazda als een premium merk gaan zien.

Meer informatie | Mazda CX-5

No Comments

    Leave a Reply