Cars & Bikes Slider

Na 30 jaar sleutelen geperfectioneerd: de nieuwe Fiat Tipo is perfect voor in de stad

(Foto’s: Colourful Rebel)

Legendarisch. Dat is hoe eigenlijk elke autoliefhebber de Fiat Ritmo zou noemen en toch hebben wij dit stukje historie in levende lijven in het wild gespot bij Turijn. We zouden haast denken dat de marketing mensen van Fiat deze auto op een tactische plek hebben neergezet zodat wij hem zouden vinden, maar niets is minder waar. Dat we de Ritmo in Turijn vinden is eigenlijk niet zo vreemd, het is tenslotte de geboortestad van Fiat. Hi-sto-rie, en dat gewoon bij een tankstation:

Waarom deze auto zo bijzonder is (naast natuurlijk zijn te gekke uiterlijk)? Het is de voor- voorloper van de Fiat Tipo, die op 28 januari dit jaar toevallig zijn 30e verjaardag heeft gevierd. Het begon dus allemaal voor de Tipo bij de Ritmo en er is sindsdien een hoop veranderd. Hoewel het lastig is om klassiekers te veranderen, geeft het feit dat de Tipo al 30 jaar meegaat wel aan dat we met een hit te maken hebben. 30 jaar aan functionaliteit, eenvoud en karakter, zien we allemaal terug in de Fiat Tipo S-Design waarmee wij Turijn en omgeving hebben ontdekt.

Wij weten niet of jullie een beetje bekend zijn met deze Noord-Italiaanse stad, maar je bent hier omringd door bergen. Bij deze bergen laat de Tipo direct even zijn ‘karakter’ zien, want de 1,4 motor die wij reden, heeft geen enkele moeite met de haarscherpe bochten en steile hellingen. Wij daarentegen hadden er veel meer moeite mee op de passagiersstoel, maar dat had misschien met de Martini-workshop te maken (daarover lees je volgende week meer). Gelukkig bleef Erwin, onze bestuurder en nieuwe go-to nice guy als het op Italië aankomt geheel nuchter (zijn avonturen over de Tipo en Turijn vind je bij Ciao Tutti).

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Toegeven: wij hebben een zwak voor Italiaanse automerken met een rijke geschiedenis als Fiat en Alfa Romeo. Hoewel Alfa Romeo meer voor dat sexy Italiaanse ‘snelle’ ontwerp gaat, is de wat meer ‘degelijke’ Fiat ook zeker doordringt met dat fijne Italiaanse ontwerp waar wij zo dol op zijn. Zo vinden wij de nieuwe Tipo van de buitenkant prachtig ontworpen, waarbij je direct kunt zien dat het door Italianen op de tekentafel met flink wat Lambrusco on the side is gemaakt. Ok, het interieur is niet zo sprankelend als de Alfa Romeo die wij laatst reden, maar dit is de functionaliteit en eenvoud waar de Tipo zo wereldberoemd mee is geworden. Want wat is er mis met praktisch en modern aan de binnenkant en sexy aan de buitenkant? Je weet in ieder geval dat het een Fiat is, omdat de auto er wel gewoon tof uitziet. Dat kunnen veel anderen merken in dit populaire C-segment (we noemen geen namen, maar Franse en Duitse auto’s) naar onze bescheidde mening niet claimen.

Hoewel wij alle culinaire hotspots en andere mooie plekjes van Turijn in een ander artikel gaan bespreken, willen we het toch even over een hotspot op grote hoogte hebben die veel met deze Fiat te maken heeft. Bovenop de voormalige Fiat-fabriek Lingotto even buiten het historisch centrum van Turijn (waar wij ook verblijven in het Hilton hotel), vind je namelijk dé oude testbaan van het automerk. Het gebouw zelf is al behoorlijk opmerkelijk (lekker industrieel), maar de baan en grote ‘koepel’ op het dak maken het helemaal surrealistisch. De auto’s werden vroeger in Lingotto gebouwd, waarbij ze bij elke verdieping een stukje ‘completer’ waren. Tot ze helemaal bovenaan kwamen, om even de boel flink te testen op de komvormige testbaan. Hoewel gesloten, is het toch gelukt om een kijkje te nemen op de baan (S/O naar Toine en Mirco van FCA!):

Het veelvuldig testen van auto’s zit nog steeds in het DNA van Fiat, want wij hebben gehoord dat de nieuwe Tipo door een internationaal team van 2.000 experts is ontwikkeld over een periode van drie jaar. Meer dan 8,7 miljoen testkilometers werden afgelegd in de meest extreme omstandigheden. Jammer dat dit niet meer bovenop de Lingotto gebeurt, maar indrukwekkend is het wel. Wij vinden de nieuwe Tipo in het populaire C-segment een frisse adem, dat voor een hoop originaliteit en Italiaanse bravoure zorgt. In dit segment een auto met deze ruimte én looks vinden voor een schappelijke prijs, wij vinden het knap:

PS De nieuwe Fiat Tipo Hatchback is er vanaf € 19.995 en de Stationwagon vanaf 
€ 20.995. Meer informatie: Fiat Tipo.

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram