Series

Netflix creepy hitserie ‘You’ krijgt inmiddels ook bergen maatschappelijke kritiek

Netflix You

(Foto: Netflix)

Tik bij Google voor de gein eens de zoekwoorden ‘You’ en ‘Netflix’ in en de eerste tien resultaten zijn allemaal in de trant van ‘why Netflix new serie ‘You’ is SO addictive’. De superlatieven vliegen je om de oren en dat snappen wij op zich best goed. De serie is ook verrekte verslavend, want je wil weten hoe het met Guinevere Beck gaat. Maar vooral wil je weten wat die heerlijke enge smeerpijp Joe allemaal verder gaat uitspoken.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Je weet wel, Joe de – heel kleine spoiler – stalker. En dat is precies waar nu veel kritiek over gaat, want de serie zou stalkers of stalken in het algemeen verheerlijken. Ook dit snappen wij wel, want als kijker word je door de makers van de serie een beetje in de hoek gedrukt van Joe. Het is haast onmogelijk om niet meer sympathie te voelen voor Joe, dan voor (het slachtoffer) Guinevere. Volkskrant-recensist Haroon ali gaat nog een stukje verder in zijn recensie:

“Dat stalken wordt geromantiseerd als de ultieme overgave in de liefde is tot daaraan toe. Maar er gebeurt iets raars in ‘You’: Beck wordt geframed als de échte slechterik”. (Bron de Volkskrant).

 

Aan RTL Nieuws vertelt Teun Haans (manager hulporganisatie Sterk Huis) het volgende:. “Dat deze serie een ‘positiever’ beeld geeft van stalking kan zorgwekkend zijn. Een populaire serie draagt veel bij aan de beeldvorming van een onderwerp”. Ai dat zijn nogal wat heftige woorden over de op het oog onschuldige serie. De hoofdpersoon (gespeeld door Penn Badgley) maakt op Twitter gelukkig ook duidelijk dat dit allemaal fictie is én zo moet blijven:

 

No Comments

    Leave a Reply