Do Slider Travel

Onontdekte must-ski wintersportplekken deel 2: Zwitserse Niederhorn ‘De kleine, fijne dwerg’

Niederhorn

(Foto’s + tekst: Dirk Wijnand de Jong -> travel reporter en Instagram celebrity)

In bijna alle landen van Europa kun je op wintersport, maar niet zijn ze allemaal hetzelfde. Deze winter, en waarschijnlijk de twee, drie volgende, gaat Colourful Rebel voor jou op pad om in alle hoeken van ons continent de pistes te verkennen. Deze week: het Zwitserse Niederhorn. Vorige week trapte de serie af met deel 1 met het ongebruikelijk mooie Lapland, nu is het tijd voor nog hogere bergen.

Niederhorn

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

DE KLEINE, FIJNE DWERG

Skiën in Zwitserland is als gokken in Vegas – en dan doelen we niet op het aantal bankbiljetten dat je achterlaat. Je moet er eens geweest zijn. Nergens anders in Europa is het berglandschap zo gevarieerd en reiken de pieken niet bij uitzondering tot boven de vierduizend meter. Meer dan vijftig vind je er, met de Matterhorn, de Mönch, de Eiger en Jungfrau als absolute jackpots. De Zwitserse Alpen zijn uitgerust met prachtige, populaire en deftige skiresorts als Davos, St. Moritz en Gstaad, maar wij vonden een lokale berg in Interlaken waar als de liften dichtgaan, je het goddelijk paars-roze uitzicht helemaal voor jou alleen hebt.

Niederhorn

Niederhorn

EERST DE CIJFERS

Laten we eerlijk wezen: dit ieniemienie skigebiedje boven Lake Thun in Berner Oberland (madeinbern.com) kun je in minder dan een half uurtje uitgespeeld hebben. Vanaf de 1950 meter hoge top van de Niederhorn rollen drie skipistes naar beneden – twee rode en een blauwe – die allemaal uitkomen in het vierhonderd meter lagergelegen Vorsass. Ligt er wanneer jij er bent voldoende sneeuw, dan kun je nog even doorglijden naar het skistationnetje van Beatenberg of off-piste skiën tussen de dennenbomen op de zonovergoten flanken. Het is een beetje zoals de Zwitsers graag zeggen: grootte doet er niet toe, als er maar een kaasfondue is om in te dippen. En dat is wat een weekendje op de Niederhorn zo onvergetelijk maakt. Gaat het knopje van de skilift uit, dan bivakkeer jij moederziel alleen, samen met een paar zonderlinge lotgenoten, in het warmgestookte Berghaus, met lokale gerechten op de menukaart, op het geruisloze, door wind geteisterde, vreedzame topje van deze bepoedersuikte oliebol genaamd Niederhorn. Gratis: het uitzicht rond zonsondergang op de omliggende Alpen, Lake Thun, de Justistalvallei en de Eiger, Mönch en Jungfrau. De kosten voor een dagpas: vanaf €35.

Meer informatie | niederhorn.ch

Niederhorn

niederhorn

(Foto: Interlaken Tourismus)

niederhorn

(Foto: Interlaken Tourismus)

niederhorn

(Foto: Interlaken Tourismus)

niederhorn

(Foto: Interlaken Tourismus)

niederhorn

(Foto: Interlaken Tourismus)

OOK LEUK VOOR NIET-WINTERSPORTERS?

Natuurlijk kun je de hele dag champagne drinken in de gele strandstoeltjes op de top van de Niederhorn. Maar sla jij liever de handen uit de mouwen zonder daarbij de ski’s te hoeven gebruiken, gebruik dan de berghellingen om te hiken, sneeuwwandelen of te sleeën. Naast Lake Thun ligt bovendien het uitgestrekte Lake Brienz, een limonadegroen meer te midden van een sprookjesachtig wit landschap, met op haar oevers eeuwenoude dorpjes met kerkjes waarvan de torens in de mist verdwijnen. Heel bijzonder is om het meer te verkennen in een kajak en de stilte die daar overheerst meditatief op je in te laten werken. Misschien hoor je af en toe de kerkklok slaan, sneeuwmassa’s naar beneden rollen of een roofvogel z’n vleugels uitslaan. Aan het eind van de dag kruip je om weer op te warmen en je honger te stillen in een outdoor hotpot (jacuzzi) op de oever van Brienz (hotpot-brienz.ch). ‘Grote’ stad Interlaken is in een al even zo fijne plek. Middenin het dorp, tussen de chocolade-ateliers en fonduerestaurants, vind je in de winter het ijsdorp ICE MAGIC, waar je kunt schaatsen, ijskarten, curlen en natuurlijk bier drinken (interlaken.ch).

Meer informatieinterlaken.ch

BONUSPUNTEN

De miniatuurafmetingen van dit Zwitserse skigebiedje zorgen er wel voor dat jij je helemaal thuis voelt en niets je ontgaat. Heb je na de drie pistes te hebben uitgespeeld zin om de omgeving beter te leren kennen, dan nodigen de omliggende Alpendorpjes je uit voor een persoonlijke verkenning. Want: hoe kun je het Zwitserse landschap verlaten zonder op de alpenhorn te hebben getoeterd? In het bergdorpje Habkern kijk je mee in het atelier van Heinz Tschiemer, die het maken van meterslange houten hoornen tot zijn levenswerk verheven heeft. Of leer meer over de lokale cultuur en keuken door tijdens een food tour chocolademakers, veehouders en kaaswinkeltjes te bezoeken.

Meer informatieinterlakenfreetour.com

WAAR SLAAP JE?

Op de dagen dat je gaat skiën is een verblijf in hotel Berghaus bovenop de Niederhorn een verplichting. Het uitzicht is er overweldigend en de nachten breng je er comfortabel door in een comateuze stilte (niederhorn.ch). Slaap je liever dichter op zeeniveau en wil je makkelijk uit de voeten kunnen, dan is hotel Salzano in Unterseen een perfecte uitvalsbasis. Het centraal gelegen hotel heeft een gezellig restaurant en biedt uiteenlopende wellnessarrangementen aan – waaronder een hooibehandeling.

Meer informatiesalzano.ch

salzano

HOE KOM JE ER?

Met Swiss vlieg je vanuit Amsterdam vier keer per week naar Zurich (swiss.com), waarna je met de trein door de besneeuwde alpenlandschappen richting Interlaken glijdt (swisstravelsystem.com). Voor meer informatie over de regio en de winteractiviteiten die je er kunt doen, kijk op myswitzerland.com.

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram