Hotspots Slider World

Wintersport tips Zwitserland – voor wanneer je geblesseerd bent

Trein
Een paar dagen voordat je op wintersport gaat je voet blesseren, dat is slechte planning. Het overkwam reisreporter Erik, die het Zwitserse Davos-Klosters voor ons daarom maar hinkend op één been verkende. Wat dat oplevert? Geen meter skiën, maar wel curlen in een luipaardprintje en bier drinken in een jacuzzi op de piste. En daarna met dezelfde lift weer naar beneden…

‘Hallo, welkom bij hotel Grischa’

Hotel Grischa 5 Jahre-26
Een hotel middenin het dorp op een paar honderd meter afstand van de skilift dat ook nog eens comfortabel is, dat is geen overbodige luxe als je mank bent. Met vijf uitstekende restaurants en een lobby vol loungebanken is hotel Grischa in Davos een fijne plek om gehandicapt te zijn. De lift naar de double room met ligbad en bed met dierenvel is een eindje lopen, maar gecombineerd met een pitstop in de loungebar prima te doen. De actiefoto’s in de gang zijn trouwens geschoten door Maurice, de eigenaar die Nederlander en een kennis van Leonardo DiCaprio is.

Foto 2

Kdeng kdeng de bergen in

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Een tocht in de Parsennbahn is ook leuk als je van de dokter niet mag skiën. De panoramische kabeltrein, die tachtig jaar geleden voor het eerst reed, zet je vanuit Davos met een tussenstop in Höhenweg elfhonderd meter hoger af op de Weissfluhjoch. Een ritje van vier plus tien minuten, maar die vanwege de omliggende besneeuwde flanken en dromerige dorpjes best wat langer had mogen duren. Ben je in het bezit van een Davos Klosters Card en heb je je aangemeld voor het Davos Klosters Inside-programma, dan kun je met de early bird trein – als je voet het doet – om 7:30 uur omhoog om als eerste van de maagdelijke pistes te skiën. Ik moest met de Parsennbahn dezelfde weg weer naar beneden, wat natuurlijk ook geen straf is.


Erik4 (1 of 1)

Artikel gaat hieronder verder
Curlen in luipaardprint

Curlen1
Toen ik het Russisch curlingteam (vrouwen) op de winterspelen van Sotsji een-na-laatste zag worden, was ik er heilig van overtuigd dat curlen supersexy was. Dus toen ik hoorde over ‘Bavarian curling’ op een buitenveldje ergens in Davos, trok ik direct mijn sneeuwluipaardtenuetje aan. Wat ik op dat moment nog niet wist, is dat je bij curlen op z’n Beiers niet bezemt en niet veegt, maar een vreemde vorm van jeu de boule op ijs speelt. En dat ik het niet opnam tegen een team van Russische modellen, maar tegen een klein oud Zwitsers vrouwtje (wel heel sympathiek). Desondanks een vermakelijke sport die al in de zestiende eeuw door vaklieden en boeren gespeeld werd – waarschijnlijk niet in korte broek met luipaardprint.


Erik1 (1 of 1)

Erik3 (1 of 1)

Spa Eau-là-là!

Erik8 (1 of 1)
Maurice is niet de enige Nederlander die in Davos een hotel begon. Zo’n honderdvijftig jaar eerder deed Willem-Jan Holsboer uit Zutphen hetzelfde. De Hollandse ondernemer vertrok naar het Zwitserse plaatsje om zijn vrouw die aan een longaandoening leed bij te staan, maar toen zij ondanks de helende alpenlucht toch overleed, besloot hij te blijven. Naast een aantal hotels opende Holsboer er ook een kuuroord, waarmee hij zichzelf vereeuwigde als ‘de grondlegger van de kuuroorden in Davos’. Houd je je ogen goed open, dan zie je zijn naam her en der in het straatbeeld opduiken. Terwijl mijn reisgenoten over de flanken van Davos-Klosters glijden, dood ik de dag in Eau-là-là, het modernste kuuroord van het gebied. Op drie, vier andere poedelnaakte skispijbelaars na heb ik de sauna’s, stoombaden, zwembaden en jacuzzi’s – natuurlijk met uitzicht op de bergen – voor mij alleen. Na vijf uur weken en oerwoudgeluidjes tel ik op mijn vingers meer rimpels dan ringen in een honderd jaar oude eikenboom.

BL1Y6769_HDR-18

BL1Y6754_HDR (1)-23

Drie uur en vier bier verder in een jacuzzi op de Jakobshorn

Jacuzzi1
Nooit gedacht dat ik mijn zwembroek zo vaak zou gebruiken tijdens wintersport. Het luipaardprintje nog vochtig van mijn bezoek aan Eau-là-là, pak ik de skilift naar de Jakobshorn, de berg aan de andere zijde van Davos, waar op 2560 meter hoogte bergrestaurant Jatzhütte ligt. Op het ‘pleintje’ voor de gebouwen staan palmbomen, strandstoelen, een deejaybooth en picknicktafels om op te dansen, maar veel belangrijker: twee jacuzzi’s. Voor een handjevol Zwitserse franken kun je deze whirlpools op de rand van de flank confisqueren, het comfortabele water van negenendertig graden en uitzicht op de bergen inbegrepen. Zit je dan, met je zwembroek op de piste. Voor een pul bier hoef je alleen je vinger in de lucht te steken. Moet je naar het toilet, dan zit er niks anders op dan de kou weer in te gaan.
Erik7 (1 of 1)

Erik2 (1 of 1)

Dan nog wat huiswerk

Skigebied Davos Klosters in wintersportmekka Graubünden bestaat uit vijf individuele skigebieden: Madrisa, Pischa, Jakobshorn, Rinerhorn en de grootste van de klas: Parsenn. Samen beschikken ze over 228 kilometer aan blauwe (26 procent), rode (52 procent) en zwarte pistes (22 procent). Vanuit Nederland is het met de auto ongeveer 900 kilometer, met het vliegtuig een uurtje of twee. Een skipas in Davos Klosters kost €187 voor drie dagen.