AMSterdam Eat Slider

Op zondag genieten van shared dining in het Okura hotel

Wijn

Foto: Shutterstock

Het bekende Okura hotel aan de Ferdinand Bolstraat. Wie kent ‘m niet? De plek waar je Lil’ Kleine wekelijks aan de plaat ziet eten, om vervolgens zijn eigen café ’t Lammetje in te rollen. De plek waar wij ooit de kookworkshop Taste of Okura meemaakten. De plek waar bekende restaurants als Ciel Bleu, Yamazato en Sazanka zitten. Maar tussen al deze restaurants, zit er eentje die af en toe nog wel een beetje wordt vergeten tussen al die grote namen: Serre. En wij zijn het daar absoluut niet mee eens.

Artikel gaat hieronder verder

Afgelopen zondag schoven wij aan voor het ‘Sharing Dinner’ dat elke zondag plaatsvindt. En wat wij misschien wel het allerfijnste van deze plek vonden, was dat (ook al zit je in het Okura hotel) er een heerlijk ongedwongen sfeer hangt. Of zoals zij het zelf noemen: een vlotte en gemoedelijke sfeer.

Hotel Okura Amsterdam - Serre - Interior - Left side

Binnen worden wij meteen mooi verwelkomd en staat er een prachtig tafeltje aan het raam voor ons klaar. In restaurants gaat onze voorkeur vaak uit naar dit soort plekjes. Lekker eten en een goed uitzicht. Wat wil je nog meer? Nou, dat weet de ober wel: een lekker glaasje bubbels natuurlijk! Om precies te zijn een glas Gales Cuvée Première Rosé Brut. En dan kan het feestmaal (want geloof ons, dat was het echt) beginnen.

Wij beginnen met twee oesters, één met vlierbloesem en de ander met passievrucht. Wat nou rode wijnazijn of citroen? Verleden tijd! Het andere gerecht dat voorgeschoteld wordt zijn ham rolletjes op een Parmezaanse crisp. Smullen!

Oesters

Als volgt kwam er een ceviche op tafel, maar de special van deze gang vonden we toch wel de tartaar ‘nature’. Deze is gemaakt van meloen, tomaat & savora mosterd. Dit is de vegetarische versie van een steak tartaar. Wij zijn sowieso wel een voorstander van de steak tartaar, maar deze natuurlijke versie vonden wij nog interessanter. En nog overheerlijk ook! En net wanneer wij het hebben over de gewone steak tartaar, staat dat als volgende gerecht voor ons neus. Samen met een kom Hollandse garnalen met appel en een lekkere cocktailsaus.

Bij ieder gerecht wordt ons verteld wat er voor ons neus ligt. Wat wij leren van onze ober is dat hij altijd alleen de eerste drie hoofdingrediënten van een gerecht noemt, omdat deze je beter bij zullen blijven, dan als je de hele reeks opnoemt. En daar heeft hij zeker een punt. Al geven wij ook toe dat we vaak zo onder de indruk waren van de verschijning op onze borden, dat we soms even vergaten wat die drie ingrediënten exact waren. En om dit nog meer te versterken, bestelden wij er maar een gin-tonic bij. Een speciale met Jinzu gin, om de dorst te stillen.

Hotel Okura Amsterdam - Serre - Waitress with Cocktail

Het tempo waarin de gerechten op tafel komen, vinden wij perfect. Er wordt goed rekening met je gehouden en zo is er ook gevraagd hoe snel wij de gerechten op tafel willen krijgen. Toch zit je na twee van die gedeelde gerechten al aardig vol (en wij hebben expres nog deze dag minder gegeten, zodat we ons goed vol konden proppen tijdens het diner). En wij hadden geen idee wat er allemaal nog zou gaan komen.

Terwijl wij genoten van de gin-tonic, kwam het volgende gerecht op tafel. Een pasta, waar alles bestaat uit een van onze lievelings: kaas! Het ziet er simpel uit. Alsof je een soort parelcouscous voor je neus hebt liggen. Maar het is een overheerlijke pasta met een goede kaassmaak. Dit is (op eigen voorstel) een gerecht, dat we dit keer samen delen. Even de buik laten zakken en nog wat extra drinken bestellen. We gaan voor nog een gin-tonic en wetend dat er nu vlees op tafel komt, ook een goed glas Cabernet Sauvignon. Er is niks lekkerders dan een rode wijn op zo een avond. En niet veel later staan onze favoriete gerechten van de avond op tafel: vlees, voor de echte carnivoor. Voor ons ligt een vier uur lang gegaarde short-rib. Dit in combinatie met een cassoulet van bonen. En het andere vleesgerecht is een flank steak met brioche en eendenlever. Al zijn onze magen al aardig goed gevuld, zijn de borden niet veel later zo goed als leeg. Want zo een goed gerecht, die kan je niet laten staan. Hoe vol je ook zit.

Hotel Okura Amsterdam - Serre - Overview interior

En toch, ook al vliegen de knopen er bijna van af, besluiten wij toch nog voor een nagerecht te gaan. Het laatste gerecht kan niet gemist worden. Als wij toch al zo ver zijn gekomen, kan deze er ook nog wel bij. En wat zijn wij uiteindelijk blij dat wij nog ja hebben gezegd tegen ons dessert. De twee desserts bestaan uit passievrucht met yoghurt, dragon en een crumble. Deze is lekker fris en valt niet zo zwaar op de maag na al die overheerlijke gerechten. Het andere dessert is ons favoriet, maar oh zo machtig. De Serre ‘Sundae’ bestande uit vanille, koekjes, caramel en wat chocolade. Voor de echte zoetekauw is dit een groot feestje.

Nu onze magen zo goed als exploderen, blijven wij nog heel even nazitten met een lekkere witte jasmijn thee van The Fat Duck. Wij hebben een goede vier uur aan tafel gezeten, niet alleen door alle goede gerechten, maar ook mede dankzij de enorm goede service die wij hebben gekregen. Zo mochten wij deze avond de chef ontmoeten, die met passie onze gerechten had voorbereid, maar begonnen wij ook elke keer met een glimlach aan ons eten na een praatje met de ober. Met een voldaan gevoel en een enorm gevulde maag verlaten wij Serre. Maar we weten ook dat we heel snel weer terugkomen.

Serre
Ferdinand Bolstraat 333 | website

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram