Sleep Slider Travel

Overnachting van de week: het romantische IJsselhotel in Deventer

(Foto’s: Colourful Rebel)

Deventer is 1250 jaar oud in 2018. Maar niet suf of duf. Oké, geen wereldstad, maar zeker een gave stad‘ (quote: Stadsgids Deventer). Kijk hier houden wij van, deze stad weet dat het geen metropool is en komt daar gewoon eerlijk voor uit. Wanneer je het afgelopen jaar al dikke reizen hebt gemaakt naar Peru, New York, Las Vegas, Valencia en ga zo maar door, dan is het even wennen om in je Giulietta bijna volledig de A1 af te zakken richting het hart van Overijssel. Geen enorme wolkenkrabbers wachten je bij Deventer op wanneer je de stad komt aanrijden vanuit de IJsselbrug, maar wel een van de mooiste stadsaanzichten die wij in tijden hebben gezien.

Maar is Deventer dan saai? Zeker niet! Wij zijn er het afgelopen weekend welgeteld 24 uur geweest en het voelde als de perfecte getaway van het drukke stadsleven. Want Deventer mag dan wel een van de oudste steden van Nederland zijn, erg druk is het er niet in het (regenachtige) weekend.

Sjiek hotel met hoge romantische factor

Wij moesten trouwens diezelfde IJsselbrug weer nemen om naar ons hotel te komen, want het prachtige Sandton IJsselhotel bevindt zich nét aan de overkant van de rivier. Naast het feit dat dit hotel werkelijk waar prachtig is, zorgt vooral de locatie voor een flinke wow-factor. Zo heb je vanuit je kamer uitzicht op dat bijzonder mooie stadsaanzicht én heb je een perfect excuus om veelvuldig het schattige pontje te pakken. Yes lieve lezers, er vaart een pont heel de dag (tot 23:00) continu heen en weer tussen het hotel en de stad. Da’s een tocht van welgeteld 100 seconden, maar het zorgt wel voor een instant vakantiegevoel. Dit laatste is fijn wanneer je maar kort in een stad verblijft en je er de maximale ontspanning uit wil halen. Daarnaast is het bijzonder romantisch, wanneer je uiteten bent geweest in Deventer City, je door het oude centrum struint om vervolgens het pontje te pakken naar het knap verlichte hotel. Hier gaat geen diamanten ring tegenop boys, dus take notes.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

We hebben voor het blog en voor alle fotoshoots voor ons kledingmerk al in heel wat hotels mogen slapen, waardoor we qua standaard een beetje verwend zijn geworden. Nu is het ons opgevallen dat wanneer je buiten de Randstad een goed hotel zoekt, je vaak met een vergrootglas moet zoeken. Da’s op zich ook logisch want er is nu ook eenmaal veel meer vraag naar kamers in grootstedelijke gebieden, maar het levert soms frustrerende resultaten op. Toen we echter op zoek gingen in Deventer naar een tof hotel, wisten we het bij het zien van het IJsselhotel meteen: dit voldoet volledig aan onze verwende ‘nooit-buiten-de-ring’ standaard.

Je wordt behandeld als een royal bij dit hotel, wat je direct al merkt wanneer je bij de receptie vraagt of ze nog tips hebben voor een restaurant. We hebben van diverse mensen gehoord dat het diner bij het IJsselhotel fantastisch is (vooral ook in combinatie met het uitzicht), maar omdat we maar een korte tijd in de stad zijn vragen we om advies. Doe dit vooral, want ze weten hier waar ze het over hebben (daarover hieronder meer). Het ontbijt is fantastisch, de parkeerplaats is gratis, wat handig is voor wanneer je met de Giulietta uit de Randstad komt en het stadspark van Deventer is je achtertuin.

Maar wat ons betreft is een écht goed hotel vooral te vatten in de uitstraling van het gebouw zelf, de kamers en natuurlijk de locatie. Vooral deze drie dingen zijn bij het IJsselhotel fantastisch. Zo lijkt het statige gebouw zo uit de Champs-Élysées getrokken te zijn, vooral met het prachtige stadspark als achtertuin. De kamers voelen erg sjiek aan door de enorme ramen, het gigantische bed en de leuke snufjes. Met gordijnen die trouwens met één druk op de knop opengaan. Wij hebben ons met deze feature veel te lang vermaakt, maar potverdorie het blijft leuk om dan dit uitzicht te zien verschijnen wanneer je op dat knopje drukt:

 

Dit alles wordt naar onze mening afgetopt door de locatie. Want het is best bijzonder wanneer je met slaap in je ogen de ontbijtruimte binnenstapt, je plaats neemt en bij je eerste slok koffie de stad aan de overkant van de IJssel ziet ontwaken. En daar kan weinig hotel in de Randstad tegenop:

 

 

Met een sexy Italiaanse naar Deventer

Dat rijden over de A1 deden we dit keer trouwens met de stoere Giulietta van Alfa Romeo, een pittig ding die heerlijk sportief rijdt. Sinds wij de Giulia van Alfa hebben meegenomen (of eigenlijk andersom, want de auto lijkt alleen een gaspedaal te hebben) naar Brussel, zijn wij een beetje op het merk. Het lukt de Italianen steeds weer om een auto een soort van ‘sexy-stoer’ uiterlijk mee te geven, waarbij je niets anders kunt dan blijven kijken. Hoewel de Giulietta een slag kleiner is dan de Giulia, doet het niks af aan dit gevoel van ‘stoer-sexy’.

De kleine krachtpatser heeft een complete make-over gekregen, waarbij de typische Alfa grill voorop nog opvallender is. Daarnaast heeft de Giulietta een flinke upgrade in de motor gekregen én is er een Veloce-uitvoering (driemaal raden welke versie wij hebben meegenomen). Deze versie onderscheidt zich van de ‘normale’ uitvoeringen door ander bumperwerk en zwarte spiegelkappen. Daarnaast heeft de Veloce prachtige koolstofvezel details in bijvoorbeeld de koplampunits en had onze auto ook nog eens behoorlijke velgen:

De Veloce heeft een knaller van een 1,75-liter metende viercilinder die er 240 pk en 300 Nm uit kan persen. In welgeteld zes tellen staat de snelheid van 100 km/h op de klok, met een topsnelheid ligt op 243 km/h. Niet mis om eventjes van Amsterdam naar Deventer te rijden! We riepen het ook al bij de Giulia en we roepen het weer: doe ons maar lekker een automaatbak, want dat rijdt toch wel het lekkerst. Dikke aanrader deze bak, voor wie in het C-segment wat stoers wil rijden, waarmee je op een goede manier opvalt.

When in Deventer…

Ga naar het Portugese restaurant Chez Antoinette. Wij snappen dat het nogal gek klinkt om een Portugees restaurant in Deventer aan te raden, maar we doen het toch echt. Zoals we in de eerste paar alinea’s schreven dat we qua overnachting buiten de deur vrij verwend zijn, zo zijn we dat ook op het gebied van restaurants. In Amsterdam gebeurt er op culinair gebied een hoop, dus we weten inmiddels wat goed is en vooral wat niet. Ons etentje bij Chez Antoinette in Deventer f*cking City staat plots in onze top-5, tussen de reuzen als Choux, Breda, Mos en de School. Dat komt deels door het eten, maar vooral ook door de waanzinnig goede bediening en gastheerschap. De eigenaar behandelt ieder tafeltje alsof het zijn beste gasten zijn en dat geeft een ontzettend welkom gevoel. Laten we nog even benadrukken dat dit geen #ad of gesponsored stuk is, maar dit niveau van gastheer zijn hebben we nog niet eerder meegemaakt tijdens het uiteten gaan. Een bijzondere ervaring! Oh en over het eten, het is Portugees en als jij de keuken een beetje kent weet je dat het veel vis (bakkeljouw, yum!) is en over het algemeen niet heel verfijnd. Dit laatste hebben ze bij Chez dus wel weten te bereiken en daarom zijn wij ook zo lyrisch.

De eerste foodhal van het oosten

Dit bovenstaande wordt op diverse plekken in de stad aangekondigd, dus werden wij wel erg nieuwsgierig. Een flinke tocht op een redelijke brakke zondagochtend brengt ons naar een industrieel gebied aan de rand van Deventer. Dat deze plek open is mag een wonder wezen, want de rest van de stad is uitgestorven (op een paar leuke lunchplekken na. Deventer op zondag? Potdicht. Dat geeft ook wel een fijn soort rust, want je hoeft niet heel de dag nog winkels in, winkels uit te gaan.

Op weg naar de ‘eerste foodhallen van het oosten’ zijn we nog gaan lunchen bij No. 11 (inspired by Jackies), waar we via een lokale tip terecht kwamen. Om de conclusie te trekken dat het bij Jacky’s ramvol was omdat nagenoeg de rest van de stad dicht was is flauw, want dit is een hele fijne plek. Daarnaast speelde er deze zondag een jonge gozer op gitaar allemaal singer-songwriter hitjes, waardoor je bij de eerste hap die sunday vibes te pakken had. Echt een aanrader als je in de Hanzestad bent voor de lunch!

Al onze twijfels over de foodhal van Deventer (Fooddock) verdwenen direct toen we bij de toffe ruimte (met tractor voor de deur) binnenstapten. De pop-up restaurantjes zijn verdeeld over twee ruimtes met in de eerste een gigantische bar. Omdat het een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld de Hallen ga je veel sneller even zitten om vervolgens bij diverse zaken wat kleins te eten te halen. Hierdoor proef je veel meer, wat eigenlijk toch wel die echte foodhallen vibe is. Dat je ook misselijk wordt van fantastische Turkse kofte, vijf soorten dumplings, een ambachtelijke wafel en een lokaal biertje is een kleine side note (en volledig eigen schuld).

Mini-vakantie van 24 uur

Iedereen die wij enthousiast over ons weekendje weg in het oosten vertelden, zei standaard “huh, waarom Deventer?!”. Wij zouden nu wel durven zeggen: waarom niet! Ben je de sleur even zat? Boek gewoon met je liefde of wat vrienden een mooi hotel, eet je tonnetjerond bij een toprestaurant en ga de nieuwe werkweek met hernieuwde energie aan. Deventer, we gaan je zien.

Meer informatie | Sandton IJsselhotel | Chez Antoinette | Alfa Romeo Giulietta | Fooddock

Gek op stedentrips?

 

    Instagram