Eat Hotspots Slider Where to eat Amsterdam

Pizzeria’s in Amsterdam: 11 x de lekkerste

(Foto: Pizza Partner)

Als student leefden wij haast op de ‘5 euro pizza’s’ die je rondom de Korte Leidsedwarsstraat kunt scoren. Wat je daar echter ook standaard bij krijgt als side dish, is een flinke buikpijn die zeker een avond aanhoudt. De haatliefdeverhouding die we toen met pizza en het toilet hadden (het was wel lekker goedkoop veel koolhydraten naar binnen werken) is nu tig jaar later omgeslagen in een pure liefdesrelatie. Je vindt tegenwoordig in Amsterdam namelijk een flink aantal pizzeria’s die het maken van het ronde stukje heerlijkheid enorm serieus nemen en het gerecht uit de fastfood hoek halen. Bij deze pizzeria’s kun je gerust een eerste date houden, want de enige buikpijn die je hier gaat ervaren is van de vlinders.

Pizza sharing, is caring”

*Disclaimer: deze lijst is natuurlijk verre van compleet en ontzettend subjectief. We snappen goed dat favoriete pizzeria’s opnoemen bij een hoop mensen gepassioneerde reacties gaat oproepen en daar staan we dan ook open voor. Mocht je dus een favoriet hebben die niet in deze lijst staat, laat deze dan vooral hieronder in de comments achter. Pizza sharing, is caring!

Pazzi – Jordaan & Oud-West

We trappen af met onze eerste ‘oooh shit, dit is goede pizza‘ ervaring (buiten Italië om), na het debacle uit onze studietijd. Wij zijn vooral bekend met de eerste Pazzi in de Eerste Looiersdwarsstraat, maar inmiddels gaat het zo goed met de pizzabakkers dat er ook een tweede zaak is geopend in de hippe De Clerqstraat. De pizzeria in de Jordaan is een heerlijke pijpenla, waarbij het voelt alsof je zo ongeveer in de houtoven zit. De pizza’s die hier uit die prachtige houtoven komen zijn werkelijk subliem, waarbij onze favoriet toch echt wel de Marinara is (ansjovis: altijd yes).
Date | Vriendenavond | Familie

Pazzi Amsterdam | website
Eerste Looiersdwarsstraat & De Clercqstraat 93

Pazzi Amsterdam

(Foto: Pazzi Amsterdam)

Pizza Heart Bar – Oost

We heart pizza. Pizza Heart. Wat is er lekkerder dan na een dagje varen op de grachten en lauwe wijn gedronken te hebben een heerlijk stuk pizza op de boot te eten? Ergens halverwege de Singel even bellen, van de boot afstappen, pizzaatje ophalen en vervolgens een heerlijke pizza’s met z’n allen verorberen. Omdat Pizza Heart een favorietje is en zij dat zelf anders ook hartstikke goed weten, hebben zij een nieuw filiaal geopend: Pizza Heart Bar. Hier kan je wel op je dooie gemak zitten en hoef je niet per se een lauw wijntje op de boot te drinken. Vegan, vega of een echte carnivoor? Pizza Heart Bar heeft het allemaal voor jou! Wij kunnen je vertellen dat ons Colourful Rebel HQ op een steenworp afstand ligt en wij ook weten waar we vanavond gaan eten.
Date | Vriendenavond | Familie

Pizza Heart Bar | website
Schollenbrugstraat 8

YamYam – West

Nog een persoonlijke favoriet in deze lijst en dat komt echt niet omdat YamYam op ongeveer 500 meter van ons huis zit. Echt niet. Dit is een van de weinigen pizzeria’s in de stad waar je letterlijk elke dag wel even moet reserveren. Of dit nu op een grauwe maandagavond is, of een drukke zonnige vrijdagavond (ze hebben ook een klein terras), bij YamYam zit het altijd vol. Hoewel wij hier bijna standaard pizza YamYam bestellen door de waanzinnig lekker truffelsaus, betrappen wij onszelf er ook op steeds vaker voor een pasta te gaan hier. Het kan allemaal bij deze leuke buzzing zaak in West.
Date | Vriendenavond | Familie

YamYam Trattoria Pizzeria | website
Frederik Hendrikstraat 88-90

YamYam Trattoria Pizzeria

FIKO – Oud-West

Oh FIKO, bij het horen van jouw naam gaan we al kwijlen. FIKO is niet alleen een restaurant, maar een plek waar mensen, culturen en smaken elkaar kunnen ontmoeten. Hoe mooi is dat!? Wij gaan graag naar FIKO, als je even die extra touch wilt. Hun menukaart is fan-tas-tisch. Zin om gek te doen? Bestel dan de Gold Ricchezza voor €78. Vielen daar bijna je ogen uit je hoofd? 78 euries voor een pizza? Krijg je toch wel echt 23-karaats bladgoud in je mond. Alleen voor de echte luxe poezen.
Date | Vriendenavond | Familie

FIKO Amsterdam | website
Eerste Constantijn Huygensstraat 60

De Pizzabakkers – meerdere locaties in de stad

De eerste soort van ‘keten’ in deze lijst, maar dat komt omdat je bij alle vijf de vestigingen van de Pizzabakkers weet dat het goed zit. Ook hier krijg jij je ronde schijf heerlijkheid uit een echte houtoven geserveerd en ook hier staat de kwaliteit hoog in het vaandel. Wij plannen een bezoek bij de Pizzabakker (of andersom) op de Haarlemmerdijk altijd samen met een bezoek aan The Movies, zodat je met een goed gevuld gevoel in de bioscoop zit. Bestel hier (als je schimmelkaas lekker vindt) zeker even de Campagnola, met heerlijk gegrilde courgettes.
Date | Vriendenavond | Familie

De Pizzabakkers | website
Meerdere locaties in de stad (Google Maps)

De Pizzabakkers

(Foto: De Pizzabakkers)

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Pizzeria Palorma – Oost

Laat je niet foppen door het ietwat kitscherige uiterlijk van deze pizzeria (om de hoek trouwens bij de Pizzabakker op de Plantage Kerklaan), want de kwaliteit is hier hoog. Het is allemaal misschien niet zo hip en happening als de andere in deze lijst (qua interieur), maar alsnog zit het hier iedere avond ramvol. Wij denken dat het komt door de fantastische prijs-kwaliteitverhouding, want het is een stuk goedkoper dan de rest in de lijst. Tip voor mensen die houden van een pittige pizza, geef het heel even aan bij de lieve bediening en de chef komt persoonlijk even aan je tafeltje vragen hoe pittig je het wil hebben. Wij stonden nog een avond in brand, maar dat was precies het niveau waar we naar op zoek waren.
Date | Vriendenavond | Familie

Pizzeria Palorma | website doen ze niet aan: bel +31 (0)20 625 3434 om te reserveren
Plantage Kerklaan 28

Sfeerfoto pizzeria

Le 4 Stagioni – Oud-Zuid

Houd jij van authentiek met een vleugje modern? In Oud-Zuid is de oudste (38 jaar) gerenommeerde pizzeria van de stad te vinden. Hierdoor ook een bekende voor de buurtbewoners en zit je lekker tussen de Ralph Lauren polo’s. Niks mis mee overigens. We raden je aan om hier op een zomerse avond te gaan zitten. Zo ga je even de gigantische drukte van de stad uit en neem je plaats op het terras waar plek is voor vijftig man. Gegarandeerd een plekje.
Date | Vriendenavond | Familie

Le 4 Stagioni | website
Johannes Verhulststraat 32

LouLou Pizzabar – Oost

Menig Amsterdammer is bekend met de Weesperzijde. Girassol, Hesp, De Ysbreeker. And so the list continues. Maar bij één plekje op de Weesperzijde moeten wij toch even stilstaan: LouLou Pizzabar. Sommigen zullen deze nog kennen als LaLotta, maar sinds een tijdje hebben zij een nieuwe naam. Loulou wil de oerpizza weer in ere herstellen en voor jou een lekkere én gezonde pizza bereiden. Dit is de reden dat zij hoogwaardige meelsoorten en decennia oud moederdeeg combineren met het beste van de Napolitaanse én Romaanse pizzastijlen. Het is vaak vechten voor een plekje buiten – want dat is uiteindelijk het gezelligst, door de drukte van de straat – want het terras is niet al te groot. Maar LouLou is ook perfect voor een grote groep, waar zij achterin de zaak een grote ruimte hebben voor jou personeels- of teamuitje.
Date | Vriendenavond | Familie

LouLou Pizzabar | website
Weesperzijde 42

Pizza time 🤤 #loulou #amsterdamfood #amsterdameats #pizza

Een bericht gedeeld door Judite Nogueira (@juditefnogueira) op

La Perla – Jordaan

Kunnen we de Jordaan niet beter Little Italy noemen? De concentratie kwaliteitspizzeria’s is ontzettend hoog hier en je vindt ook nog eens het beste (vinden wij) Italiaanse restaurant – Toscanini – op de Lindengracht. Maar scusa, we dwalen af. Terug naar La Perla, want wat is dit een fijn zaakje. Hoewel je bij La Perla ook gewoon aan een tafeltje kunt zitten, hebben wij hier altijd alleen ‘snel’ een pizza besteld aan de overkant en deze in het raam op een krukje opgegeten. Met de warmte van de oven in je rug en een schuin oog op je toetje bij café de Tuin is dit heerlijk zitten. Vraag tien Amsterdammers wat zij de beste pizzeria vinden en 8/10 zal La Perla noemen. Een begrip in de stad.
Date | Vriendenavond | Familie

La Perla Pizzeria | website
Tweede Tuindwarsstraat 53

La Perla

(Foto: La Perla)

Da Portare Via | Oost

Kwaliteit staat bij Da Portare Via voorop. Waar zij klein begonnen aan de Leligracht, maar één pizzabakker hadden en maar één houtoven, hadden ze toch een grote missie: de beste houtovenpizza’s maken in de stad. Zoals ze zelf aangeven: kwaliteit verbindt mensen. En dit doen zij niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht en Zwolle. Met in totaal zes filialen weet je zeker dat je bij Da Portare Via goed zit.
Date | Vriendenavond | Familie

Da Portare Via | website
Copernicusstraat 49

Vette bonus tip voor pizza craving in de late uurtjes

Collina – het internet

Dronken middenin de nacht een pizza bestellen is eigenlijk nooit een goed idee. Voor je maag that is, want de kwaliteit is vaak niet al te best. Toch zijn er ook uitzonderingen en dan hebben wij het natuurlijk over de bijna-all nighter Collina. Bij deze parel in de Clercqstraat kun je tot 05:00 in het weekend (04:00 doordeweeks) pizza bestellen, die met evenveel liefde is gemaakt als de topzaken hierboven. Probeer nog een stukje in de doos te laten voor de volgende ochtend, want er gaat niets boven een koud stukje pizza van Collina wanneer je brak uit je bed rolt.

Collina | website
De Clercqstraat 32

Pizza bezorger

6 Comments

 • Reply
  Thomas Schutz
  20 december 2019 at 09:58

  Waar is Belka storia in dit verhaal?

 • Reply
  hansje
  20 mei 2019 at 16:25

  Ik mis ook Il Sogno in de Koningsstraat vlak bij de Nieuwmarkt.

 • Reply
  Dario
  13 maart 2018 at 17:50

  As Italian I disagree. You didn’t mention at least 3 pizzerie that are better than the ones in your list. Also, the pizza at de pizzabakker is awful. Cheers.

  • Reply
   Rudolph van Veen
   5 juni 2018 at 02:03

   I disagree, the Pizzabakkers have the best thin bottoms And Just the right amound of toppings. YOU SUCK

 • Reply
  Will
  6 maart 2018 at 11:36

  Ik mis alleen de pizza’s van Buurman & Buurman!! Verder leuke lijst

  • Reply
   Colourful Rebel
   7 maart 2018 at 08:39

   Goede tip Will, thanks!

Leave a Reply