Do What to do Wereld Where to eat Wereld Where to sleep Wereld

48 uur in Praag: foodtours, cocktailbars en hele fijne mensen

O o, Den Praag, mooie stad achter de Moldau. Die sprookjesstad waar je je vriendin op een brug ten huwelijk vraagt om er niet veel later vrijgezellennacht te vieren met je vrienden. Maar wij, eigenwijs als we zijn, stapten in het huwelijksbootje met een aantal culinaire hotspots.

Vrijdag, 16:00 uur

We, knoop dat in je oren, dat zijn Dennis en ik. Bij jullie misschien bekend als die blonde jongen op de foto’s van ons kledingmerk, voor mij die jongen uit de Iepenlaan met wie ik de achtertuin speelde. En vijfentwintig jaar later doen we dat nog steeds, maar dan op andere plekken op de aardbol. We kwamen vast te zitten met de auto op een bevroren zee in Estland, tuimelden over het dek van een IJslands schip op zoek naar het Noorderlicht en maakten met een vliegtuig een landing op een meer in Alaska. En vandaag doen we de check-in in een hotel in de Tsjechische hoofdstad Praag met het thema koeien. Deftig gerenoveerde appartementen zoals je die ook in Amsterdam-Zuid hebt, met uitzicht over statige herenpanden, hoge ramen en visgraat op de vloer. Gelukkig wordt het thema niet door je strot geduwd met koffiemokken, kussens en andere parafernalia van uiers en zwart-wit patronen, maar blijft die beperkt tot een sober schilderijtje op de gang. En natuurlijk de naam van het hotel: Mooo Downtown.
www.mooo-apartments.com

Artikel gaat hieronder verder

 

Vrijdag, 20:00 uur

Gratis gouden tip tussendoor: boek altijd op de eerste dag van je stedentrip een foodtour, waar op de aardbol je ook bent. Omdat? Omdat je een goed idee krijgt van hoe de stad erbij ligt, leert interessante chefs en bartenders kennen – handig voor later – en vult je maag met dingen die je heel veel vertellen over het bestaan op jouw bestemming. Zie daar ons plan in Praag. Samen met de gidsen George en Leona, een stelletje, gaan we na ons omgekleed te hebben op gastronomisch ontdekkingstocht door de hoofdstad. We stoppen in een restaurant met kristallen kroonluchters om traditionele pasteitjes met zalm en kip en ei te eten, zien in een piepkleine cocktailbar hoe je absint op de authentieke manier maakt en leren in een honderden meters lang drinklokaal hoe je bier drinkt als een echte Tsjech. En dat is: veel, snel en bij voorkeur uit glazen emmers. Dennis staat er alleen voor. Door een tropische maagblokkade, een souvenirtje van mijn vorige reis, voelt het alsof ik zo’n glazen pul in mijn maag heb circuleren en blijft het bij mij alleen bij observeren.
www.prague-food-tour.com

Zaterdag 10:00 uur

Tijdens de foodtour had Leona ons nog gewaarschuwd voor het Praagse streetfood. Want o zo ongezond. De gebakken en met suiker overladen trdelnik bijvoorbeeld: een aanslag op je tanden. En de gefrituurde kaas – minstens zo ongezond als jullie kaassoufflé. En natuurlijk de broodjes worst. Na een pittige wandeling langs de oevers van de Moldau gaan we toch om. Door de ontwapende glimlach (behalve op de foto) van het worstenmeisje in de schaduw van de Charles Bridge, naam onbekend, staan we niet veel later met vijfentwintig worsten in onze handen. De helft met een toefje mosterd, de rest met een beetje zuurkool.

Zaterdag, 13:00 uur

De strategie in Praag is, zoals in zoveel andere hoofdsteden: de hoofdstraten met de toeristenmenu’s links laten liggen. Ook de traditionele Tsjechische keuken met haar halve dieren, vuistgrote aardappelen en zware, verstikkende sauzen slaan we over. Dennis, mijn wingman op het gebied van culinaire hotspots, leidt ons na een tip op Tripadvisor naar Nase Maso, een exclusieve slagerij van amper vier bij vier meter waar de mensen altijd, of in ieder geval eerder regel dan uitzondering, tot buiten op de stoep in de rij staan te wachten. Om óf vlees van de beste kwaliteit in te slaan óf om te lunchen. De slagerij maakt namelijk verrukkelijke broodjes waarvan die met varkenswang zonder twijfel onze favoriet is – afgemaakt met een goede rode wijn. Buiten op straat in het raamkozijn in de zon – een terras is er niet – is de fijnste plek.
www.nasemaso.ambi.cz

Zaterdag, 15:00 uur

Dankzij een vriendin die getrouwd is met de fysiotherapeut van een Tsjechische voetbalclub ben ik ineens in het bezit van poedertjes die mijn maagkwalen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Elena heet ze en samen met haar vriendin Martina neemt ze ons mee naar een wijnfestival rond het Troja-kasteel. Ook een mooie trouwens, die Martina. Meervoudig wereldkampioen kickboksen en nooit te verlegen om de parkeerboete van de auto voor haar onder haar eigen ruit te plakken – misschien dat het werkt. Maar binnen zijn we. Duizenden mensen komen jaarlijks naar het landgoed om de wijn van lokale boeren te proeven, om naar muziek te luisteren of met vrienden in de zon te hangen. Vooral rond zonsondergang wordt het op de heuvel van de botanische tuin erg druk. Tip: neem een kleedje mee, proef gratis voordat je koopt en laat de auto staan. Dit jaar in het weekend van 16 september.
www.czechtourism.com

Zaterdag, 21:00

Groenten, daaraan doen de Tsjechen niet. Zelfs een topsporter als Martina niet. De kickbokser kijkt ons aan alsof er voor haar twee geitenwollensokkentypes staan. Twee ons groenten per dag? Laat me niet lachen. Toch gaan Dennis en ik op groententocht. Aan de andere kant van de Moldau, best een eindje lopen, lopen we via een donkere parkeerplaats met olieachtige plassen naar restaurant Sasazu. Het asian fusion restaurant, waar ook rijke Arabieren met dames van plezier aanschuiven, heeft dankzij de exotische gerechten verschillende awards in de prijzenkast staan. Natuurlijk gingen we voor de groenten, maar ook de gigantische tempuragarnalen en tamarinde-eend waren meer dan welkom. Goed om te weten: Wanneer de afwas is gedaan, verandert Sasazu in een dampende nachtclub.
www.sasazu.com

Zondag, 10:00 uur

Terwijl Dennis vanaf het dak uitkijkt over de baksteenrode daken en de pleinen van Praag, laat ik me met mijn longdrink komkommerwater nog maar een keer in het voorverwarmde water van de jacuzzi zakken. Het is lazy sunday morning vandaag en wij houden die in ere. Door na het ontbijt (ook de moeite waard) op de bovenste verdieping van hotel Emblem, waar het spagedeelte huist, helemaal niks te doen. Een beetje foerageren en rondlopen in een badjas.
www.emblemprague.com

Zondag, 13:00 uur

Onze laatste paar uur in Praag gaan we op pad met een journaliste die we gisteren op het wijnfestival hebben leren kennen, Alexandra uit de States. Al een tijdje woonachtig in de Tsjechische hoofdstad en helemaal bekend met de betere eetplekken van de stad. Met de bus gaan we naar de wijk Karlín, waar het een stuk kalmer is en waar de bars en restaurants ineens een heel stuk hipper zijn. We drinken de beste koffie van de stad bij Můj šálek kávy – juiste spelling – en eten een straat later bij Eska Tsjechische gerechten met een moderne twist. In de keuken van dit interieurmagazinewaardige restaurant vind je de culinaire trendsetters van de stad.
www.eska.ambi.cz