Do Eat Sleep wereld WEReld WERELD

Reisverslag Bologna | Meer dan alleen de beste pasta ter wereld

schermafbeelding-2016-12-05-om-22-09-15
Na het zien van de aflevering van de Keuringdienst van Ware (deze) over de bolognese saus hier in Nederland, hebben wij maar nog maar één missie in ons leven: naar Bologna gaan om de échte saus te proeven. Ok, dat is misschien een beetje overdreven, want we hebben ook heus wel andere hobby’s dan eten, maar we voelen ons wel in het ootje genomen. Het kan toch niet zo zijn, dat onze oma Hannie de klassieke Italiaanse saus al jaren verkeerd maakt? Ha natuurlijk kan dat wel, want ze heet toch Hannie. Op naar een nieuwe stedentrip!

img_5566

Je vliegt heel makkelijk en snel (2 uurtjes) op de Italiaanse stad vanaf Schiphol en hoewel er een perfecte verbinding is tussen het vliegveld en Bologna, hebben we toch een auto gehuurd. Niet zomaar een auto maar een dikke SUV (de nieuwste 3008) van Peugeot. De stad ligt namelijk tussen de bergen (althans wij vinden het bergen) en die wilden we ook wel eventjes bezoeken, wanneer we de stad zat waren. Het is zo’n beetje de tofste SUV waar we in hebben gereden tot nu toe, maar om de auto-haters onder ons niet weg te jagen, kun je het autoverslag hier lezen. En nu snel terug naar die prachtige stad.

img_5562

Artikel gaat hieronder verder

img_5564

img_5565

img_5568

Bologna staat ook wel bekend als de meest progressieve en linkse stad van Italië. Wij dachten van tevoren dat we hier weinig van zouden zien in een kort weekend, maar het is toch wel duidelijk geworden. Op straat zie je niet de anders zo typische Italiaanse modepopjes zoals je bijvoorbeeld in Milaan en Rome ziet en de stad zit onder de anti-regering graffiti. Nu moeten we er wel bijzeggen dat de mensen in Bologna er nog wel vijftien keer modieuzer bij lopen dan mensen op een gemiddelde koopzondag in Lelystad (sorry). Dus no worries.

img_5609

img_5610

img_5623

Hoewel het massatoerisme nog niet echt is geland in Bologna zouden we je toch aanraden om de grote pleinen een beetje te vermijden. Deze voelen namelijk als elk ander groot plein in de wereld en er staan dan ook dezelfde oplichters (eeuh sorry, ‘artiesten’). Die levende standbeelden en ballonnen blazers kun je ook altijd nog op de Dam bekijken, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. In Bologna heb je een missie en dat is goede pasta eten en nog betere wijn drinken.

img_5598

img_5600

Nu heeft Bologna misschien niet échte publiekstrekkers in huis, zoals Rome of openluchtmuseum Venetië, maar daardoor is het er ook relatief rustig. Je merkt wel dat er aardig wat toeristen rondlopen in het stokoude (en prachtig bewaard gebleven) historische centrum van de stad, maar dat zijn voornamelijk dagjes mensen die aan het eind van de dag (joh) weer pleite zijn. Wat je dan overhoudt als je vanuit je hotelkamer of Airbnb appartementje door de stad gaat denderen, zijn typisch Italiaanse straatjes die tot de nok toe gevuld zijn met bourgondische Italianen.

In deze stad vind je geen Spaanse Trappen met menselijke mierenhopen erop, nee hier vindt je de échte bolognese (pasta a la ragu) saus en daar kwamen we voor. We hebben in de 2,5 dag dat we in Bologna waren welgeteld vier borden a la ragu gegeten en zijn erachter gekomen dat het niet superveel uitmaakt waar je bestelt. Dit bedoelen we niet oneerbiedig richting de chef – integendeel zelfs – en er zijn echt wel kleine verschillen te merken, maar zolang je niet bij een ‘tourist trap’ zit te eten, dan is de kwaliteit overal behoorlijk goed. Daarnaast betaal je ongeveer precies niks voor een bordje lekkers, dus dat zorgt ervoor dat je op elk terrasje gelijk weer die pasta bestelt. Maar als we dan toch een favoriet voor de avond moeten aanwijzen, dan zouden we voor het mini-restaurantje Bar Calice gaan (Via Clavature).

Deze dus:
img_5580

img_5576

img_5606

Voor de lunchpasta (want when in Rome..) raden we La Scuderia aan op het plein van Guiseppe Verdi (nummero 2). Deze tent ziet er heel eerlijk gezegd niet uit vanbinnen, maar het terras is prachtig en voor een bord pasta ter grootte van de Etna betaal je ongeveer 6 piek. Missie geslaagd.

img_5619

img_5620

We sliepen trouwens in het majestueuze Royal Carlton Hotel. Het was allemaal best prima in deze tent, alleen als je geen koninklijk bloed hebt en je ook niet van stoffige sjiekheid houdt, dan raden we je toch aan ergens anders te tukken. Wij vonden het allemaal wat stijfjes in de tent dus dat geven we je even als tip mee. De locatie van het hotel was wel erg goed, want je hobbelt zo het oude centrum in of je hobbelt ook zo (licht aangeschoten) weer terug van je pasta-met-drie-glazen-wijn naar het hotel.

img_5593

img_5594

Wij zouden Bologna aan iedereen aanraden die er eventjes een weekendje uit wil (van vrijdag tot zondag is lang zat), maar geen zin heeft om de hoofdprijs te betalen zoals je bijvoorbeeld wel in Rome doet. In Bologna moet je echt hard je best doen om van je geld af te komen en dan vooral op het gebied van eten. Als je een beetje uit het historische (en toeristische) oude centrum blijft dan kun je van terras naar terras hoppen net zo lang tot je geen Parmezaan meer kunt zien. Je hebt dan ongeveer evenveel uitgegeven dan wanneer je in Amsterdam een driegangenmenu neemt bij Mos.

PS we hadden dit stuk ook ‘Bologna, de stad met de meeste bogen van de wereld‘ kunnen noemen. Alleen dan hadden we niet zoveel kunnen lullen over die heerlijke pasta, maar voor het volledige beeld hier nog even een paar van die karakteristieke boogjes:

img_5588

img_5585

img_5590

img_5597

img_5612

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram