Do What to do Wereld

Romantische overload | Met een luchtballon over Cappadocië te zweven

(foto: screenshot Instagram @mistertravelviking)

Hij zou er voor geen goud instappen. Dat zei mijn buurman toen ik hem mijn foto’s liet zien van mijn ballonvaart in Cappadocië. En ergens heeft hij gelijk natuurlijk. Is het vliegtuig doorontwikkeld tot een stalen constructie met alarmen, glijbanen en nooduitgangen, daar is de luchtballon nog altijd weinig meer dan een rieten mandje aan een holle zak.

Artikel gaat hieronder verder

 

 

 

Toch moet je het een keer gedaan hebben, tijdloos zweven over het wonderlijke landschap van Cappadocië. Honderden meters boven de tientallen dorpjes uitgehouwen en verborgen onder de tufstenen pieken, kloven, rotsen en bogen, door de eeuwen heen gevormd door regen, wind en spuwende vulkanen. Een betere reden om vóór vieren je bed uit te komen – de ballonnen gaan rond zonsopgang de lucht in – is er niet. Nou goed, hier de foto’s.

Dit is niet mijn luchtballon. Zo zag ‘ie er in oktober 1783 uit, toen ‘ie voor het eerst bemand de lucht in ging. Best fancy, maar nog altijd vastgeketend aan de grond en met een externe hittebron.

Artikel gaat hieronder verder

Voor de eerste vlucht zónder trossen (de verkennende vlucht met aan boord een schaap, een haan en een eend niet meegerekend) wilde koning Louis XVI veroordeelde criminelen inzetten, maar de eer werd opgeëist door twee vrijwilligers. Eén ervan zou niet veel later het eerste dodelijke luchtballonslachtoffer ooit worden

De luchtballon met een hittebron aan boord zag pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw het levenslicht. Dit is trouwens wel de mijne.

Hoe meer hitte in de ballon, hoe groter het warmteverschil met de buitenlucht en hoe hoger de ballon gaat. Kind kan de was doen.

Het beste moment voor een ballonvaart is om die reden in de vroege morgen, wanneer de lucht nog niet te veel is opgewarmd.

De eerste commerciële luchtballonnen in Cappadocië gingen in de jaren tachtig de lucht in.

Dat zijn er inmiddels best wat. Er mogen er honderd tegelijk de lucht in, na een half uurtje nog eens vijftig. En dat ziet er waanzinnig uit.

De grillige landschapen in het nationale park Göreme staan sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ontstaan doordat lava en as van een spuwende vulkaan het landschap bedekten en door water en wind werden geboetseerd.

Ook in een luchtballon over Cappadocië zweven? Een achtdaagse rondreis Cappadocië inclusief vlucht, transfer en driesterren hotel gaat bij Corendon al voor 199 euro over de toonbank.