Hotspots Slider World

Bucketlist # 10 | Het vliegtuig pakken zonder dat je weet waar je heen gaat. Hoe is dat?

Vliegtuig vliegveld lounge

(Foto: Shutterstock)

Vroeger pakten wij weleens een sneak preview film in de bioscoop. Lekker op die rode stoel ploffen met een bak popcorn en niet weten wat op het witte scherm zal verschijnen. Het was een groot avontuur, tot we tijdens een sneak peak opeens een doodenge horrorfilm te zien kregen. Het was direct de laatste keer dat wij gingen sneaken. Toch is dit gevoel van ‘niet weten wat er komen gaat’ altijd blijven hangen en daarom zijn wij toch in het diepe gesprongen om te gaan reizen, zonder te weten waarheen. Gewoon naar Schiphol gaan, jezelf achteloos bij een servicedesk melden en vragen om een ticket voor de eerstvolgende vlucht. Zoals je in de films ziet. Dat werkt natuurlijk alleen bij kleine vliegvelden waar maar 10 vliegtuigen per dag vertrekken, bij het gigantische Schiphol met duizenden bestemmingen elke dag is dat wat minder romantisch. Maar het idee, en daarmee de wens, is blijven bestaan. Hallo bucketlist # 10! Op de bonnefooi met een minimaal ingepakte koffer op zoek naar het avontuur. Deze wens is onlangs bij een van ons in vervulling gegaan, want ik ging op citytrip met srprs.me, spreek uit: surprise me.

 

“Gewoon naar Schiphol gaan, jezelf achteloos bij een servicedesk melden en vragen om een ticket voor de eerstvolgende vlucht.”

 

IMG_0070

De naam geeft het concept al enigszins weg: je boekt een type vakantie, van zonvakantie tot roadtrip of citytrip, en de bestemming hoor je pas als je enkele uren voor vertrek op Schiphol staat. Je krijgt je vlucht en een hotel, maar verder is het geheel aan jou om de boel in te vullen. Nu is dat voor sommigen de hel op aard, voor anderen de hemel. Zelf zit ik ergens in het midden. Ik mag graag een bestemming een beetje voorbereiden, voorpret is immers de helft van het plezier aan reizen, maar tegelijkertijd hou ik graag veel open. Maar, en hier val ik genadeloos door de mand, ik ben wel weer dusdanig ijdel dat ik mijn koffer graag met militaire precisie inpak, perfect aansluitend op de bestemming. Rome vraagt om heel andere kleren dan, noem eens wat, Berlijn. “Hm. Ik draag in die steden gewoon hetzelfde hoor” zegt collega reisjournalist en medereiziger voor deze trip Bas tegen me. Hij ging onlangs ook op verrassingsreis en toen hij een week voor vertrek het weerbericht van zijn geheime bestemming binnen kreeg sloeg hij direct aan het puzzelen. Het was te koud voor het zuiden van Europa, te warm voor het noorden, iets in het midden dus. En kijk, zo ga ik dus niet te werk. Als ik dan toch alle controle loslaat wil ik dat ook écht loslaten.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Al snel bleek de voorpret van het bedenken waar je allemaal wil gaan eten en wat je wil zien of doen, moeiteloos plaats te maken voor een heel ander soort voorpret. “Straks zitten we in een grijze saaie stad in Noord-Duitsland” appten we elkaar. “Ja óf op een zonovergoten Italiaans eiland.” Onze Whatsappconversaties werden een soort willekeurig opsommen van plaatsnamen en landen, met hoongelach of verlangen als gevolg. Het weerbericht dat we kregen sprak over 17 graden en regen, maar we weten allemaal dat weerberichten het nog weleens goed mis kunnen hebben. De koffer pakte ik dus maar zo neutraal mogelijk in, mocht ik er helemaal naast zitten heb je per slot van rekening overal winkels.

Op maandagochtend om 08:00 staan we op Schiphol, in mijn hand de grote kraskaart die ik daags ervoor in de brievenbus vond. Nu rest ons alleen nog de 4 cijfers open te krassen en die in te vullen op een bijgeleverde link. Krassen, 4 cijfers, telefoon pakken, internet, link invullen, wachten, spanning, nog meer spanning, en dan; verlossing.

IMG_0068

“You’re going to… Dublin, Ierland” vertelt m’n iPhone me. Dublin! We gaan naar Dublin! “Dat komt goed uit want vanavond speelt Ierland tegen Zweden” wist Bas, die stiekem best een hooligan in disguise is, mij direct te vertellen. Zelf ken ik Dublin vooral van de film PS: I Love You, en van een eerder bezoek aan de stad een goede 6 jaar geleden. Toen zei ik al “hier wil ik nog weleens terugkomen” maar tja, dat doe je dan ook weer niet zo snel. En sowieso is Dublin niet een stad die je zo snel uitkiest voor een gezellig weekend weg, wat jammer is, want het is er dus veel leuker dan je misschien zou denken. Op een drafje gaan we naar de gate, ik gooi snel een bericht op Facebook met tips voor waar te gaan en te staan, en voor we er erg in hebben rijden we in een grote dubbeldekker een overwegend grijs en regenachtig Dublin in, waar drie grandioos leuke dagen volgden.

Dublin_de_Gekste-1

Dublin_de_Gekste-2

Dublin_de_Gekste-3

Dublin_de_Gekste-7

Dublin_de_Gekste-8

Dublin_de_Gekste-11

Dublin_de_Gekste-13

Reizen met bestemming onbekend brengt het avontuur weer terug in reizen. Een tripje boeken en niet weten waar je heen gaat voelt als een cadeautje; je kríjgt Dublin (of Griekenland, of Milaan, of Vilnius, of wat dan ook), zelf had je dat niet zo snel gedaan. En aangezien we allemaal wel een smartphone hebben sta je nooit helemaal onwetend in een stad, want 5 minuten online en je hebt tientallen lijstjes met things to do en things to see. Kortom, laat de teugels eens los, boek een verrassingsreis, of geef er één cadeau. Wereldburger die je bent.

Dublin_de_Gekste-15

Dublin_de_Gekste-18

Dublin_de_Gekste-20

Dublin_de_Gekste-23

Dublin_de_Gekste-27

IMG_0139

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram