amsterdam Eat Hotspots

Restaurant Hotel de Goudfazant in Noord is het omfietsen ontzettend waard

(foto: Amsterdam Woont)

Een restaurant dat al een tijd op ons lijstje staat, maar die het elke keer weer verliest van plekjes binnen ons eigen buurtje is toch wel restaurant Hotel de Goudfazant. Toch is het niet dat we nooit op dat prachtige industrieterrein daar in Noord komen, want naast het restaurant zit de toffe boulderhal Monk en aan de andere kant zit de Hangar, waar je ook ontzettend lekker kunt eten. Dus noem het luiheid of noem het culinaire plankenkoorts, maar boy oh boy wat zijn we blij dat we nu eindelijk bij Hotel de Goudfazant zijn gaan eten.

Artikel gaat hieronder verder

Ten eerste vanwege de te gekke locatie, zoals hierboven al een beetje beschreven. Maar wij zijn smoor- en smoorverliefd op alle plekjes die uitkijken op het IJ. Of dat nu is vanaf restaurant Mos, restaurant Choux, het prachtige dakterras van de Tolhuistuin of wanneer je op het pontje staat: we love it. Het uitzicht op het water geeft je een ontzettend vrij gevoel en dat verandert in een romantische bedoeling wanneer de zon ondergaat en je alle lichtjes over het water ziet fonkelen. Natuurlijk is wat je eet bij de restaurants gelegen aan het IJ ook belangrijk, want als jij een schoenzool voorgeschoteld krijgt dan maakt dat uitzicht natuurlijk geen fluit meer uit. Maar bovengenoemde restaurants zijn stuk voor stuk toppers en aan dat rijtje willen we graag de Goudfazant toevoegen.

Dat hele ‘hotel’ gedeelte hadden ze trouwens beter ‘loods’ kunnen noemen, want dat is precies waar je in zit. Wel de mooiste en meest karaktervolle loods waarin wij ooit hebben gezeten, maar toch. Wij hebben van verschillende mensen gehoord dat het in de winter best koud kan zijn bij de Goudfazant (dus neem dan een jas mee), maar bij ons scheen het zonnetje als een malle dus konden alle luiken open, waardoor het net leek alsof je buiten zat:

Bij echt, echt mooi weer kun je trouwens ook op het terras helemaal aan het IJ zitten, maar omdat daar altijd wel een guur windje waait en wij de gevoelstemperatuur hebben van een pinguïn slaan we dat maar eventjes over dit keer. Maar met de luifels (of zijn het garagedeuren?) open van het restaurant, voelt het net alsof je buiten zit, zonder al die praktische ongein als wegwaaiende menukaarten en een #badhairday.

Maar genoeg chitchat, hoe was dat verrekte eten dan?! Het eten was helemaal perfect. Wel wat te weinig (daarover zo meer), maar verder echt top. Wat oesters en gegrilde artisjok vooraf, en als hoofd een zalig sappige bavette (volgens het Parool eet je die hier het lekkerst). Alles tot in perfectie bereid en prachtig begeleid met heerlijke groenten. Toch hadden we alle vier na het eten nog honger. Konden we dan niet side dishes bestellen, zoals dat bij zoveel restaurants moet tegenwoordig? Helaas was de enige side dish een ‘green salad’ dus die ging de klus ook niet klaren. Een piepklein minpuntje op een verder ontzettend perfecte avond. De oplossing op de honger vonden we trouwens deels in een paar kaasplanken (die ook heerlijk waren) en een toetje, waar we normaliter niet voor te porren zijn. De prijzen zijn trouwens ontzettend schappelijk, zo betaal je voor een driegangenmenu 33 euro en da’s een hele mooie deal voor de kwaliteit die je krijgt.

Hotel De Goudfazant |website
Aambeeldstraat 10

    Instagram