AMSTERDAM Do Fashion Slider

Interview | De mannen achter de heetste online vintage kledingshop van Nederland

sabbatical

(Foto’s: Sabbatical Vintage)

Pop-up hier, pop-up daar, pop-up overal. Allemaal leuk en aardig, maar de enige pop-up waar wij écht naar uit hebben gekeken, is die van Sabbatical Vintage. De pop-up is inmiddels weer vertrokken uit de Haarlemmerstraat, maar wij hebben nog wel een leuk interview met de mannen achter deze sympathieke shop. De webshop voor vintage liefhebbers is pas sinds eind vorig jaar opgericht, maar de shop heeft in korte tijd al een grote groep fans weten op te bouwen. Dat komt als je het ons vraagt door de fantastische selectie, waar (in tegenstelling tot veel andere vintage shops in Amsterdam) de passie vanaf druipt. Wij vonden het daarom ook hoog tijd om de boys achter Sabbatical Vintage eens te vragen hoe het er achter de schermen van deze heerlijke shop nu aantoe gaat.

Het grote Colourful Rebel interview met Dwayne (31), Roi (28) en Ruben (27) van www.SabbaticalVintage.com dat afgelopen december 2018 met veel succes is opgericht.

Vertel, wat is Sabbatical Vintage?

Sabbatical Vintage is een nieuwe online bestemming voor liefhebbers van, je raadt het al, vintage. De producten die wij verkopen zijn met name vintage t-shirts, maar ook sweaters en jassen, allen afkomstig uit de 80’s, 90’s en begin 2000’s. Wij willen vintage in Nederland op een nieuwe en frisse manier brengen.

Afgelopen december is www.sabbaticalvintage.com live gegaan, hoe is dit tot stand gekomen?

Wij zijn al ruim tien jaar vrienden en kennen elkaar via de detailhandel, waar alle drie onze achtergrond ligt. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, zijn wij ook alle drie liefhebbers van vintage kleding en items. Na jaren van voornamelijk t-shirts verzamelen vonden wij dat er in dit segment iets miste in Nederland. Wij moesten zelf altijd behoorlijk wat moeite doen om iets tofs te vinden en gingen vaak stad en land af op zoek naar dat ene unieke item. Dit heeft ertoe geleid dat wij Sabbatical zijn gestart om een platform te creëren dat het makkelijker maakt om toffe vintage items te vinden.

Wat willen jullie hier mee bereiken?

Wij willen vintage en non vintage liefhebbers enthousiast maken via onze collectie. Mensen die bekend zijn met vintage zijn hopelijk blij met dit nieuwe platform, maar er zijn natuurlijk meer mensen die er onbekend mee zijn. Wij hopen deze groep, al is het maar een klein deel, ook aan te kunnen spreken en te introduceren aan te gekke vintage producten. Tegelijkertijd proberen we wat kennis bij te brengen over de vintage items die wij verkopen en de authenticiteit hiervan. Wij willen niks weten van al dat commerciële gedoe wat veel grote winkelketens momenteel aan het doen zijn. Dat is op z’n zachtst gezegd om van te kotsen en alles zou eigenlijk ritueel verbrand moeten worden. Het interesseert ons echt niet of Metallica nou wel of niet in je Spotify playlist staat, maar als je er dan toch een shirt van wilt dragen, dan het liefst een originele.

Buiten dit alles zijn wij van mening dat er op dit moment in de mode wordt over geconsumeerd. Door vintage te kopen draag je bij aan een stukje duurzaamheid en alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Wat maakt jullie anders dan andere vintage webshops/winkels?

Alle vintage producten bij Sabbatical Vintage zijn handpicked en gecureerd door onszelf. Als je dit vergelijkt met een winkel, kopen wij niets in bulk op. Hiermee creëren wij een meer overzichtelijk assortiment en hoef je niet door al die rekken met meuk heen te speuren in de hoop dat je vandaag wel iets vets tegen komt, dit hebben wij namelijk al voor je gedaan. Negen van de tien producten die wij verkopen hebben een verhaal en zijn stuk voor stuk een greep uit het verleden. Daarnaast bieden wij niet alleen gedragen vintage, maar ook ongedragen vintage aan. In sommige gevallen zelfs met de originele tags. Dit zal je zelden tot nooit tegenkomen in een reguliere vintage shop.

Waar hebben jullie inspiratie vandaan gehaald voor de collectie?

Wij zijn alle drie 90’s kids en bijna alle items die wij verkopen hebben een rol van betekenis gespeeld in onze jeugd. Het zijn bijvoorbeeld artiesten waar wij zelf of onze ouders naar luisterde, favoriete films en sporters, of simpelweg classics uit het verleden. Dit alles hebben wij met Sabbatical Vintage verzameld op een plek en verdeeld in daarvoor geschikte categorieën.

Wat zijn jullie favoriete items uit de collectie?

Dit zijn altijd de leukste vragen. Hier zijn de meningen altijd over verdeeld en ze veranderen met de dag. Voor nu zijn het onderstaande:

Dwayne: 1987 Grateful Dead ‘Space Your Face
Roï: 1998 Ronaldo ‘The Best Of The Match
Ruben: 2001 Janet Jackson ‘All For You

Hoe zijn jullie op de naam Sabbatical gekomen?

De naam Sabbatical is ontstaan doordat we alle drie op zoek waren naar een break in ons dagelijks leven. Je werk is in de meeste gevallen niet je hobby maar dat proberen we met Sabbatical nu in het klein te wel bereiken. Daarbij staat Sabbatical voor een onbepaalde tijd die je vrij maakt voor jezelf en om eventueel je droom achterna te gaan. Dit alles staat synoniem met het gevoel dat wij mensen willen geven als ze op onze website komen.

Hoe zou je Sabbatical omschrijven in drie woorden?

Vintage, curated en a trip down memory lane. Dat zijn geen drie woorden but who’s counting.

Waar moet een item aan voldoen om op www.sabbaticalvintage.com te komen?

Een item voor ons moet een aantal boxjes afvinken. Het moet onze doelgroep aanspreken en uit de 80’s, 90’s of begin 2000’s komen. Maar het allerbelangrijkste, wij moeten het zelf vet vinden. Wij staan 100% achter alle producten die wij verkopen. Alle items op www.sabbaticalvintage.com zouden we zelf ook dragen. In sommige gevallen is dat ook daadwerkelijk het geval geweest en hebben wij met pijn in het hart afscheid moeten van nemen van items omwille van de site, haha.

Wat is het uiteindelijke doel van Sabbatical?

Ons uiteindelijke doel is om wereldwijd gevonden te worden en een bestemming te zijn waar altijd iets speciaals te vinden is. En mocht het allemaal gaan zoals wij voor ogen hebben zouden wij ooit graag de stap willen maken naar een fysieke winkel in Amsterdam.

Wat zijn jullie plannen voor 2019?

Dit jaar willen wij ons focussen op de groei van de naamsbekendheid en er voor zorgen dat mensen ons online weten te vinden. Elk kwartaal gaan we een pop-up in Amsterdam openen zodat mensen onze producten ook fysiek kunnen zien en voelen. Ook zijn er nog plannen voor eigen merchandise en shop in shops in samenwerking met toffe winkels in Nederland. Genoeg redenen om ons in de gaten te houden in ieder geval!

———- einde interview ———-

Gevaarlijk leuke webshop

Thanks boys voor het interview! De Sabbatical Pop Up Store is inmiddels alweer vertrokken uit de Haarlemmerstraat, maar de webshop van Sabbatical Vintage is altijd open voor business. Zowat wekelijks staan er toffe nieuwe items in de shop, dus check vooral regelmatig de items. Vintage all the way!

@sabbaticalvintage
www.sabbaticalvintage.com

 

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram