Slider Travel

Onontdekte must-ski wintersportplekken deel 1: Lapland ‘de sprookjesfiguur’

Finland

(Foto’s + tekst: Dirk Wijnand (Erik) de Jong)

In bijna alle landen van Europa kun je op wintersport, maar ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde. Deze winter, en waarschijnlijk de twee, drie volgende, gaat Colourful Rebel voor jou op pad om in alle hoeken van ons continent de pistes te verkennen. Deze week: Fins Lapland

lapland

Misschien liep je al een tijdje met de gedachte rond om in het midden van de winter op vakantie te gaan naar het sprookjesachtige winterwonderlandschap van Fins Lapland, boven de poolcirkel. Want daar is de winter ook echt winter en kun je rijden op sneeuwscooters, in iglo’s slapen en door de naaldbossen achter hollende husky’s en hijgende rendieren hangen. Maar wist je ook dat je er best aardig kunt skiën? Wij gingen op verkenning uit in de skigebieden Ylläs en Levi.

EERST DE CIJFERS

Sport Resort Ylläs is het hoogste skigebied van Finland. Dat ‘ie met een hoogte van 719 meter boven zeeniveau nog altijd in het niet valt bij de grotere gebieden in de Alpen, laten we voor het gemak maar even achterwege. En wat doet het ertoe: doordat het skigebied boven de poolcirkel ligt is sneeuw de hele winter – die begint hier (pak ‘m beet) in oktober en eindigt in mei. Toch beschikt Sport Resort Ylläs over toch nog 63 skipistes, waarvan 6 groene, 27 blauwe, 24 rode en 6 zwarte. Samen hebben die een totale lengte van 53 kilometer, waarvan de langste, de Jättipitkä, 3 kilometer lang is. Kortom: Ideaal voor de wintersporter die nog wat onzeker op zijn latten staat en een avontuurlijke afwisseling voor diegenen die de Alpen als hun broekzak kennen. Omhoog ga je in de gondola, stoeltjeslift of een van de 27 andere liften en eten kun je er in een van de 11 restaurants langs en onderaan de pistes. En de prijs? Die vinden wij best betaalbaar: 3 dagen voor 119 euro.
yllas.fi

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Levi Ski Resort wordt gezien als het beste skigebied van Finland, met tal van goede skischolen, verhuurbedrijven en skiwedstrijden. Op het hoogte punt meet de perfect ronde bobbel – je skiet hier op prehistorische pralinevormige bergen – 531 meter, waarvandaan aan alle kanten 39 kilometer aan pistes naar beneden rollen. Om het preciezer uit te drukken: 17 blauw, 19 rood en 3 kilometer voor de zwartrijders. Om niet na een paar minuten alweer beneden aan de praline te staan is het de kunst om zoveel mogelijk langere pistes aan elkaar te rijgen, als het even kan door off-piste tussen de ijspegelbomen door te skiën. Sowieso moet je hier de omgeving goed op je in laten werken. Fins Lapland is een hagelwit sprookjeslandschap dat zich in alle richtingen tot aan de horizon uitstrekt, omgeven door een lucht die soms blauw, oranje of lichtroze is. Heb je geluk dan dansen er halverwege de middag – de duisternis valt hier snel in – groene aurorawalmen boven je hoofd. Prijs: 3 dagen voor ongeveer 118 euro. Nog meer info over Finlands skigebieden? Check dan vooral ook even de website van de enige echte Finse skivereniging. Dan weet je sowieso dat het wel goed zit! Zij hebben gigantisch veel tips en where-to-go’s voor je op rij.
levi.fi

OOK LEUK VOOR NIET-WINTERSPORTERS?

Er zijn altijd wel een paar types in je vriendengroep die niet meegaan op wintersportvakantie omdat ze niks met skiën hebben. Fins Lapland is daarop jouw tegenantwoord. Doordat dit bijzondere landschap van begin tot eind bedekt is met sneeuw en het leven daarop is ingericht, kun je je hier de hele dag als groot-klein-kind vermaken. Om maar wat te noemen: wakvissen, huskytochten maken of je rendierrijbewijs halen. Bovendien kun je in Santa Claus Village de kerstman bezoeken. Die woont hier en natuurlijk mag je op zijn warme knie gaan zitten. Of: een warme soepmaaltijd eten, gemberkoekjes bakken, sleeën of wandelen door het elfenpark (santaclausvillage.info).

BONUSPUNTEN

De Finnen hebben twee karaktereigenschappen die een wintersportvakantie naar Lapland wel heel aantrekkelijk maken. Eén: ze staan te boek als de meest vriendelijke mensen op aarde. En dat betekent dat je er altijd warm en welkom ontvangen wordt, ook als het min twintig is. Bijzonder zijn de houten hutjes en afdakjes die je op de pistes en langs langlauftracks aantreft. Hier grillen de locals hun eigen worsten op een kampvuur en wordt er enthousiast bier en schnaps gedronken. Twee: de Finnen houden ervan om hun koude botten weer op te warmen in de sauna – als het even kan ook met bier. Bijna elk huis (en zeker hotel) heeft er een en voor jou is het een extra avontuur om je dag af te sluiten. Want je weet: na de sauna komt het dompelbadje (lees: wak in het ijs).

WAAR SLAAP JE?

In de buurt van Ylläs en Levi staan een paar hotels die = van epische proporties zijn. Wereldberoemd – als je op Facebook of Instagram zit – zijn de glazen iglo’s in het plaatsje Kittilä, van waaruit je liggend op bed naar het noorderlicht kunt staren (leviniglut.net). Maar minstens zo onvergetelijk is het Arctic Snow Hotel in Rovaniemi, een hotel dat is uitgehouwen uit sneeuw en ijs en dat ieder jaar opnieuw opgebouwd moet worden (arcticsnowhotel.fi).

No Comments

    Leave a Reply