Eat What to do Amsterdam

Verbouwd Bar Bistro Le Garage klaar voor de toekomst

© Jaap Beyleveld

Na een subtiele en smaakvolle verbouwing is het iconische Le Garage aan de Amsterdamse Ruysdaelstraat klaar voor de toekomst. Het pand heeft een meer open uitstraling gekregen, terwijl het typische huiskamergevoel, dat Le Garage al sinds de opening in 1990 kenmerkt, volledig is behouden. Met Arthur van de Ven aan het roer is Le Garage weer dé plek voor een goed glas, een voortreffelijke maaltijd en natuurlijk ook zien en gezien worden.

De visuele kracht van Le Garage heeft altijd in het tijdloze ontwerp van architect Cees Dam gezeten. Waar de in 2016 overleden Joop Braakhekke het flamboyante boegbeeld van het etablissement was, was het uit duizenden herkenbare interieur de fundering. Die fundering is tijdens de verbouwing verstevigd, uiteraard weer onder bezielend oog van Cees Dam. Er is een nieuwe bar met hogere zitjes, waardoor Le Garage nu de mogelijkheid tot hoog tafelen heeft, de entree heeft een meer open karakter, de toiletten kregen een make-over, de zaak heeft een nieuwe huisstijl gekregen en het etablissement bruist door al die subtiele veranderingen van nieuw leven. De kenmerkende rode banken zijn intact gebleven, de sfeer is als vanouds. “Voor ons is het behouden van het gevoel en de sfeer van het allergrootste belang geweest”, zo zegt Arthur van de Ven, die sinds dit jaar samen met Erwin Walthaus Le Garage bestiert.

Le Garage gaat in de nieuwe profilering terug naar de bron. Het was altijd al een hotspot voor schrijvers en kunstenaars en om die basis te accentueren, zijn de wanden gedecoreerd met originele werken van illustere Le Garage-bezoekers als Erwin Olaf, Corneille, Jeroen Henneman, Jan Cremer en Herman Brood. Hun kunst hangt daar broederlijk naast werk van internationale helden als Salvador Dalí, Pablo Picasso en Andy Warhol. Ook wat betreft het aanbod is het “back to the basics”. Zodoende is heel bewust gekozen voor een profilering als Bar Bistro Le Garage. “Parijs staat bekend om de goede bar bistro’s die daar te vinden zijn en dat inspireert ons. Wij willen toonaangevend zijn en aan Nederland de kwaliteit van een goede bar bistro tonen. Net als in Parijs.” Dat doet Le Garage met mooie wijnen en goede gerechten voor een eerlijke prijs. Geen liflafjes, maar klassiekers als een fraaie biefstuk, een goede tonijnpizza of steak tartare en bijvoorbeeld een île flottante als nagerecht. Van de Ven: “We hebben een eigen rotisserie, dus staat er kip van het spit op het menu en uiteraard zijn de huisgemaakte friet en mayonaise behouden. Ook zijn Erwin Walthaus en ik er op gebrand om het drinken van champagne weer terug te brengen in een wereld waar prosecco de norm geworden lijkt. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met champagnehuis Ruinart en serveren hun champagnes voor een mooie, betaalbare prijs.”

Met de verbouwing en het aanscherpen van de profilering heeft Bar Bistro Le Garage exact de juiste modus gevonden om ook de komende decennia weer prominent op de culinaire kaart te staan. De Parijse ambiance is gebleven en daarmee ook het tijdloze karakter. De smaakvolle aanpassingen maken de iconische eetgelegenheid klaar voor de toekomst. Van de Ven: “Le Garage voelt voor veel gasten als een tweede huiskamer. Dat moest zo blijven. Maar dan wel een huiskamer die een upgrade heeft gekregen.”

No Comments

    Leave a Reply