AMSTERDAM Do Slider

Vergeet Gent – Hasselt is nu de perfecte Belgische stad voor een vlugge stedentrip

Hasselt Colourful Rebel

(Foto: Colourful Rebel)

Op vrijdag vroeg de laptop dichtklappen, de auto inspringen en 3 uur later uitstappen in een ander land is wat wij het liefst doen. Je hebt maar twee nachten nodig en je bent direct de sleur van deadlines, vaste avondjes dit, vaste avondjes dat vergeten. Als je ons een beetje volgt weet je dat we haast Belgofielen aan het worden zijn, want we hebben het land als het op stedentrips aankomt zowat uitgespeeld. We hebben de steden in verschillende mate van enthousiasme beleefd, maar wel altijd zelf de slingers opgehangen. Een weekendje in het oersaaie Leuven? We hebben ons geen moment verveeld. Brussel tijdens het natste weekend van het jaar? Ook daar hebben wij een toptijd gehad. Gent? Forget about itgaan met die banaan!

“Je bent direct de sleur van deadlines, vaste avondjes dit, vaste avondjes dat vergeten.”

Gent Colourful Rebel

(Colourful Rebel in Gent)

Maar nu kwam in onze appgroep al snel de vraag: welke Belgische stad kunnen we in hemelsnaam nog bezoeken?! Luik is ons echt te lelijk (we sluiten niets uit), Antwerpen hebben we afzonderlijk al meerdere malen aangedaan en de kuststeden zijn momenteel wat koud. Toen kwam iemand (Google) met het briljante idee om naar Hasselt te gaan. Niet bekend met Hasselt? Wij ook niet, maar de officieuze tagline van deze prachtige stad net over de grens is ‘de culinaire hoofdstad van België’.

Hasselt tikt direct alle boxjes af in het stedentrip boekje:

  • Binnen 3 uur te bereiken via auto (13:00 wegrijden in een dikke Alfa Romeo Stelvio, 16:00 in de kroeg)
  • Levendige horeca (altijd een plus als er een universiteit is – Hasselt heeft dat)
  • Goed aanbod van mooie Airbnb’s (die van ons voelde als een 5-sterrenhotel)
  • De aanwezigheid van een jenevermuseum (deze kan alleen Hasselt aftikken)
Hasselt centrum

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt centrum

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt centrum

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt centrum

(Foto: Colourful Rebel)

Als je Airbnb maar goed zit

Hoe wij dan bij Hasselt kwamen? Door de boel om te keren. In plaats van een toffe stad zoeken en dan naar de beschikbaarheid van mooie Airbnb’s of hotels kijken, gingen we nu hele avonden door Airbnb scrollen (we konden al wat steden uitsluiten) tot we deze parel tegenkwamen van Karolien:

(Foto’s: Airbnb)

Airbnb Hasselt

Wij hebben inmiddels al aardig wat appartementen op Airbnb versleten, maar geen één was zo fijn en mooi als deze. Nee wij krijgen hiervoor geen cent betaald van de eigenaar, maar dit soort vondsten moet je gewoon met elkaar delen. Dit appartement komt nog het meest in de buurt van een hotel, maar dan met de comfort van je ‘eigen huis’ hebben in een andere stad. Hoewel alles binnen de ring van Hasselt goed te belopen is, bevindt dit appartement zich precies waar je het wil hebben. Met alle leuke restaurants om de hoek (sla de Grote Markt maar over), een lunchtent die je uit het raam kunt zien en een straat vol leuke kroegen op nog geen 5 minuten lopen.

Airbnb Hasselt

Kom je – net zoals wij – met de eerste SUV van Alfa Romeo? Dat snappen wij goed, want het is tenslotte ook jouw vakantie. Parkeren in Hasselt kost bijna niets, zo vind je op een paar minuten lopen van dit appartement parking Astrid waar je de koets voor 3 euro (!) een heel weekend kwijt kunt. Ha, daar kun je in Amsterdam een half uurtje voor parkeren als je gelukt hebt. Het is misschien de meest grimmige parking waar wij ooit op geparkeerd hebben, maar hé 3 euro! Ook dit is even de sleur vergeten.

“Het is misschien de meest grimmige parking waar wij ooit op geparkeerd hebben, maar hé 3 euro!”

De Hasselaar is een mazzelaar

Op de kaart van Hasselt (schappelijke 77.000 inwoners) kun je de ring rondom de stad al goed zien. Daarbinnen gebeurt alles (we maakten zondag wel een tripje buiten het centrum) en dat maakt deze stad zo overzichtelijk en fijn. Wil je toch even nog een tripje maken buiten de ring? Dan raden wij de Japanse Tuin en Abdijsite Herkenrode aan. De eerste omdat het behoorlijk bizar is dat er een goed onderhouden en enorme Japanse tuin in f*cking Hasselt te vinden is en de tweede, omdat het daar even voelt alsof de tijd 200 jaar terugdraait. Wij hebben beiden plekken op terugweg naar huis aangedaan, door er even snel wat foto’s te schieten als echte Japanners én omdat we kilometers wilden maken met de allereerste – zeer goed gelukte – SUV van Alfa Romeo:

Alfa Romeo Stelvio

(Foto: Colourful Rebel – hier lees je alles over deze te gekke wagen)

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

When you own your breath, nobody can steal your peace. ⛩🌺

Een bericht gedeeld door JENTHE VAN HOUDT (@jenthe.van.houdt) op

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Plan de campagne voor de vrijdagavond

Wat doe je in de ‘culinaire hoofdstad van België’? Eten! Onze Airbnb’er Karolien is tevens gids voor een te gekke street art-tour door Hasselt en overspoelde ons daarom met tips voor goede restaurants. Vergeet Google voor even en luister naar deze echte tips van een local voor een te gek weekendje.

Street art In Hasselt?! Jazeker:

Hasselt street art

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt street art

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt street art

(Foto: Colourful Rebel)

Pocomatto (pasta, pasta en liters huiswijn) | website

We beginnen met onze favoriet: de lekkerste Italiaan van de stad – gerund door twee Italiaanse Belgen. Reserveren kan alleen telefonisch, waardoor jij op je werk de week voor vertrek al lekker in de stemming komt. Na enig spraakverwarring over en weer konden wij nog een ‘reservatie’ maken voor de vrijdag en dat was maar goed ook, want zonder kom je hier niet binnen. Wanneer wij om 19:30 het laatste tafeltje krijgen is het ook echt helemaal vol en staat de damp op de ramen van het schattige zaakje. De kaart heeft allemaal klassieke pasta’s, maar ook vind je er meer gewaagde gerechten zoals de atomica (heet!).

Pocomatto

(Foto: Pocomatto)

Boulebaar (sharing en lichte gerechten) | website

Hoewel wij haast geen shared dining meer kunnen zien, verrast Boulebaar ons toch compleet. Waarom? Omdat je hier in de meest sjieke ‘huiskamer’ van de stad eet en omdat de gerechten behoorlijk gedurfd zijn. Hierdoor wil je juist veel van het bord tegenover je proeven, omdat alles er waanzinnig mooi uitziet.

boulebaar

(Foto: boulebaar)

boulebaar

(Foto: boulebaar)

Art Choc (Italiaans) | website

Gek op Italiaans eten, maar heb jij liever niet alleen de keuze uit – voornamelijk – perfecte pasta zoals bij nummer 1 uit deze lijst? Dan moet je naar Art Choc gaan, want dit zij serveren zowat alles uit de Italiaanse keuken. Wel teruggebracht naar 2018, want de gerechten zien er stuk voor stuk uit als kunstwerkjes.

 Art Choc

(Foto:
Art Choc)

Bistro Nano (onderscheiden met de Bib Gourmand-prijs van Michelin) | website

Op date in Hasselt of wat goed te maken? Dan moet je zeker naar Bistro Nano zijn, die zelfs is onderscheiden met de Bib Gourmand-prijs van Michelin. Dat laatste zegt eigenlijk al genoeg en dit allemaal ook nog eens beschikbaar voor een heel schappelijk prijsje. Wij waren dit weekend met drie vrienden dus paste pasta (want goede bodem voor wat komen gaat) wat beter, maar als wij met de verkering waren dan gingen we zeker voor Bistro Nano.

Bistro Nano

(Foto: Bistro Nano)

Taratata (seizoensgebonden, gastronomisch) | website

Dit prachtige restaurant zou ook zo in Downtown Manhattan kunnen staan, want wat voelt het hierbinnen grootstedelijk zeg. Hier snappen wij direct waarom Hasselt de culinaire hoofdstad van België wordt genoemd. Sjiek, maar toch ongedwongen en gerechten van wereldklasse. Wij moesten bij dit restaurant nog het meest aan Envy in Amsterdam denken.

Taratata

(Foto: Taratata)

Bruut (burgers en cocktails) | website

Toen wij hierheen gingen voor cocktails stranden we bij een hele leuke kroeg die we onderweg tegenkwamen (zie onderste tip in dit lijstje). We weten dus niet hoe de cocktails zijn, maar de combi van dit zaakje is natuurlijk te gek. Volgens Karolien is dit de plek van Hasselt waar veel mensen hun avond beginnen, of juist eindigen. Wat zijn die Hasselaren toch slim.

Bruut

(Foto: Bruut)

NoNo Bistrotheque (sharing, werelds) | website

Dit restaurant wint sowieso al de titel van meest hysterische website ooit en de menukaart is al even energiek. ‘Grenzen zijn er om overschreden te worden’ is het motto van de chef en daarom gaat bij NoNo alles door elkaar en eet je hier gefrituurde ravioli tegenover tataki van tonijn. Wat een feest!

Mosquito da beira baixa (Portugees) | website

Ben je in Hasselt en denk je ‘kan het niet wat exotischer?!’. Kijk niet verder, want dan moet je naar Mosquito da beira baixa. Wij werden tijdens ons bezoek aan Deventer al verliefd op de Portugese keuken en die liefde wordt in Hasselt (of all places) nog eens bevestigd.

Nachtelijke bonus: Cafe Shanti Beans | website

Na heel Hasselt gezien te hebben het afgelopen weekend, kunnen wij je vertellen dat de Grote Markt in het weekend (in de avond) is uitgestorven. Later horen wij dat hier alleen overdag toeristen komen en je er in de avond beter niet heen kunt. Wat dan? Na ons bezoek aan Pocomatto willen we door en besluiten voor cocktails te gaan. Tot we langs Shanti Beans lopen. De aantrekkingskracht van dit mega knusse café is moeilijk uit te leggen, maar ‘een woonkamer waar je nooit meer weg wil’ beschrijft het nog het best. De jonge eigenaar doet alles zelf in het cafe. Met alles bedoelen wij ook dat hij ook af en toe achter de piano kruipt om wat Frank Sinatra te zingen of ons te voorzien van nog meer tips (‘vermijd de Grote Markt, ga naar het Jenevermuseum). Echt een aanrader!

(Foto: Philippe Luyckx)

Zaterdag: het beste frietje stoofvlees van Vlaanderen, de kermis en het Jenevermuseum

Wat tegenvalt is dat het geen verschil uitmaakt of je nu met een kater in Amsterdam of Hasselt wakker wordt. Gelukkig heeft ons appartement een gigantisch bad met uitzicht op de strakblauwe hemel en staan we – enigszins fris en fruitig – rond het middaguur weer buiten. Op naar de grootste kermis van België (dit verzinnen we niet), want die is er toevallig wanneer wij er zijn. De kermis is ons nog even iets te veel herrie met de kater nog in ons hoofd, dus eerst ontbijt. Ontbijten in Vlaanderen doen ze – heel soms – met een frietje stoofvlees en dat werkt voor ons ook het best op deze zaterdagmiddag.

Fritz & Co

(Foto: Fritz & Co)

Vanuit Fritz & Co vertrekken wij naar onze laatste bestemming voor deze dag: het Nationale Jenevermuseum. In Amsterdam is het goedje alweer helemaal terug van weggeweest en staat het iedere vrijdagavond rijen dik bij de Kopstootbar. Maar waar het allemaal begonnen is? In Hasselt! Daar waren vroeger honderden kleine stokerijen en de jenevergeschiedenis zie je overal. Maar het meest hierover vind je in het Jenevermuseum, die vooral ook bekend staat om de jeneverbar. Het leukste museum dat wij in tijden hebben bezocht!

Hasselt nieuwe favoriet

Sinds wij ongeveer 2 keer per jaar België aandoen hebben we een aardig rijtje favorieten opgebouwd. Gent stond daar eigenlijk eenzaam bovenaan, maar moet nu z’n troon afstaan aan het heerlijk gezellig Hasselt. Belgische steden kunnen nog wel eens lelijk zijn (sorry Luik), maar in Hasselt ademt ieder hoekje historie. Door de compacte kern perfect te doen voor een (lang) weekend!

Een speciaal s/o naar Alfa Romeo, die ons met hun nieuwste (en eerste!) SUV flink wat file flirten heeft bezorgd.

Hasselt Jenevermuseum

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt Kermis

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt Jenevermuseum

(Foto: Colourful Rebel)

Hasselt Jenevermuseum

Hasselt Jenevermuseum

(Foto: Colourful Rebel)

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram