Eat Slider Where to eat Amsterdam

Vette tip: de 7 beste late night snack plekken in Amsterdam om de kater voor te zijn

(Foto: Shutterstock)

‘Beste restaurants’ hier en ‘de múst eats van Amsterdam’ daar is allemaal leuk, maar we willen het nu eens over nog over een ander culinair wonder hebben: de late night snack. Wanneer jij met een stuk in je kraag de kroeg uitrolt dan heb je echt geen zin in een perfect gerold stukje sushi of een glutenvrije quinoa-salade met wat kaarslicht. Nee dan wil je vette maaltijden eten in tl-verlichting, het liefst met zoveel mogelijk sambal of andere saus.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Na jarenlange testervaring kunnen wij wel met semiwetenschappelijke zekerheid zeggen dat een goede vette hap na een avond alcohol drinken de kater met zeker 44 % verlaagd. Maar omdat je ook plekken hebt die de kater alleen maar erger maken door je een voedselvergiftiging te geven, hebben wij hieronder onze absolute favoriete gezet. Deel deze lijst niet met te veel mensen, want we willen niet op een vrijdagnacht voor een volle tent staan.

PS Onze lijst is zo subjectief als de neten en is vooral ontstaan tijdens bovengemiddelde alcohol inname. We snappen dat er nog veel meer goede snackplekken zijn in de stad, dus als jij een dikke vette tip voor ons hebt, stuur dan vooral even een berichtje en we maken van deze lijst een echte ‘snack canon’.

Snackbar De Prins | (tegenover Paradiso)

Hoewel je hier vaak met een chagrijn van hier tot Tokio wordt geholpen, zit deze prachtsnackbar diep in ons hart. Tijdens onze gehele studietijd (inclusief verlenging) hebben we namelijk achter de bar gestaan bij Paradiso en toen was de Prins ons tweede thuis. De zaak is heerlijk ruim opgezet, wat tijdens concerturen aan de overkant ook flink nodig is. Naast het fantastische frituurassortiment zijn wij vooral te spreken over de pistolletjes. Waar kun je nu nog om 03:00 in de nacht een pistolet met gebakken ei, spek en kaas bestellen?! Lobi!

Tip: ga voor het pistoletje warm vlees en vraag hierbij minstens drie zakjes sambal.

Kleine-Gartmanplantsoen 53 | open tot 04:00 doordeweeks en 05:00 in het weekend

(Foto: Tom Nus)

Grillroom Tonton | website

Deze heerlijke grillroom op de Rozengracht 137 is zo klein, dat je er waarschijnlijk al honderd keer langs bent gefietst. Wij hebben hier eerlijk gezegd nog maar één keer binnen gezeten om te eten, maar we hebben er wel inmiddels ruim honderd keer besteld. Tonton is onze absolute go-to shoarma boer als het op bestellen aankomt. Hier grillen ze met liefde en zijn ze niet zuinig met de zelfgemaakte knoflook- en sambalsaus. Tegenwoordig is het döner wat de klok slaat in Amsterdam, daarom zijn we zo blij met plekken als Tonton waar de shoarma nog rijkelijk gebakken wordet.

Tip: kies bij het broodje lams shoarma voor de optie om het met een Turks brood te doen. Het kost je een eurootje extra, maar je maakt er plots een sjiek broodje van.

Rozengracht 137 | ma t/m do en zondag geopend tot 03:00 en vrijdag & zaterdag tot 05:55

(Foto: Tonton Amsterdam)

Cannibale Royale | website

Natúúrlijk zetten we deze topper in de lijst, want we zijn zo’n beetje vaste klant bij iedere vestiging (die bij Disco Dolly in de Handboogsteeg is favoriet). Voor ons gevoel was de Royale een beetje de trendsetter met late night eten op hoog niveau. Gewoon een steak bestellen om 02:00, dat kan hier gewoon. De perfecte plek voor wanneer je in between kroegen bent en even een kwalitatief hoogstaande culinaire pitstop wil maken.

Tip: de steak, de steak en nog eens de steak (het aantal grammen mag je zelf invullen).

Verschillende locaties, die in de Handboogstraat is ons favoriet | Zon t/m don tot 02:00 geopend en tijdens het weekend tot 03:00

(Foto: Cannibale Royale)

Mesut2 | website

Een tweede plek op de Rozengracht?! Yes, maar deze straat zit dan ook diep in ons late night snackhart (en dan laten we snackbar Ma Baker nog buiten beschouwing in dit snack canon). Zeker, want hoewel we bij Tonton eigenlijk nooit écht hebben gezeten, is het bij Mesut een hele belevenis. Hier zit het om 02:00 rammend vol met mensen die heerlijk zitten te eten. Wij krijgen er altijd een fijn vakantiegevoel van, want mensen van over de hele wereld zitten bij elkaar.

Tip: oké dit klinkt misschien gek, maar ga voor de linzensoep hier. Het lijkt een wondersoepje te zijn (met flink wat sambal erin) dat z’n werk tegen katers altijd doet.

Rozengracht 164 | Zon t/m don tot 02:00 geopend en tijdens het weekend tot 03:00

(Foto: Mesut)

Dum Dum Palace | website

De meest sjieke tent in deze lijst en dat op de heerlijk vuige Zeedijk. We hebben er al eens eerder gegeten (gewoon netjes in de vroege avond) en dat beviel supergoed. Dat hele fijne eten is dus ook gewoon middenin de nacht beschikbaar. Heerlijk!

Tip: Teveel om op te noemen, maar tegen de sticky wings is geen kater opgewassen.

zeedijk 37 | Zon t/m don tot 01:00 geopend en tijdens het weekend tot 03:00

(Foto: Dum dum Palace)

Besteltips:

De onderstaande toppers kennen wij puur en alleen op bestel basis en zij hebben meerdere keren ons leven gered (yes, we hebben een dramatische dronk). Een pizzeria waar je tot 04:00 in de nacht kunt bestellen en naar onze bescheiden mening de beste kiptent van de stad (je kunt daar zelfs tot 04:55 bestellen).

Chicken Palace | website

Kip, kip en nog eens kip bij deze topper. Gefrituurd of gebakken, bij Chicken Palace weten ze wel raad met het gevleugelde dier. Wij kennen weinig plekken die in de nachtelijke uurtjes altijd kwalitatief weten te leveren. Een dikke aanrader voor wanneer een huisfeestje iets uit de hand loopt.

Schakelstraat 24A | iedere dag (!) geopend tot 04:55

Pizzeria Collina | website

Hetzelfde geld voor pizzeria Collina, qua kwaliteit. Wij zijn door schade en schande (lees: pijn in de buik) wijs geworden, dat een 24/7 pizzeria bellen in Amsterdam nooit een goed idee is. Collina is een begrip in de stad, een begrip waarbij de pizzaoven tot maar liefst 04:00 aanstaat. Zeg maar doei tegen die kater!

De Clercqstraat 32 | (dinsdag gesloten) ma/woe/do/zo tot 04:00 geopend en vrij/zat tot 05:00

Domino’s (vestigingen aan de Lange Niezel, Rozengracht en Overtoom zijn tot laat open) | website

Hoewel tot iets minder laat open dan Collina, zijn de vestigingen van Domino’s aan de Lange Niezel, Rozengracht en Overtoom ook tot zeer laat open in het weekend. Genoeg tijd voor die late munchies én deze zalige pizzabakkers zijn sinds kort de campagne ‘Happy Hours en Hungry Hours’ gestart, waarbij je op vaste momenten flink wat lekkere deals kan pakken. Daar is niet alleen jouw portemonnee blij mee, maar ook je maag!

Meerdere Domino’s vestigingen in Amsterdam (check hier) | de Lange Niezel, Rozengracht en Overtoom tot 01:00 geopend.

Domino's