Do Slider Travel WERELD

Bucketlist # 21 | Vijf gouden regels om je aan te houden tijdens het beklimmen van een berg

Christoffelberg

Foto: Wikipedia

Iedereen heeft wel een lijstje met vette dingen die hij of zij wil meemaken. Hallo bucketlist! De een is gekker dan de ander. En sommige daarvan helaas niet haalbaar. Wereldreis met weinig geld? Streep die maar van je bucketlist af. En niet op de goede manier. Het lijstje wordt steeds langer, maar gelukkig zijn er ook een paar dingen die wij hebben kunnen afstrepen. Nummertje 21: het beklimmen van een berg. Deze hebben wij afgelopen mei afgevinkt op Curaçao. En dat veroorzaakte bloed, zweet en tranen. De Sint-Christoffelberg is het hoogste punt van Curaçao met 372 meter en ook nog eens de nummer drie van hoogste punten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het mag dan misschien niet de Mount Everest zijn, maar alsnog een behoorlijke uitdaging voor de niet sportieveling (hint: wij).

Artikel gaat hieronder verder

Sta jij ook op het punt om naar Curaçao te vertrekken (of een andere plek met een berg), raden wij je zeker aan om dit te doen. Op een strandbedje liggen kan de rest van de vakantie nog. Of op deze geweldige vakantievilla in Mykonos. Overgehaald om toch de uitdaging aan te gaan? Dan hebben wij de vijf gouden regels om je aan te houden tijdens het beklimmen van een berg. Hierdoor maak jij geen stomme beginnersfouten, zoals wij wel deden.

1. Wat trek je aan?

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar de voorbereiding is het belangrijkst. Een goed begin is het halve werk. Denk na over welke kleding je aantrekt bijvoorbeeld. Maak het jezelf vooral niet te warm. Bij ons ging het shirt al na 15 minuten uit, want het zweet liep… overal. Denk ook na over welke schoenen je aantrekt. Een berg is natuurlijk niet op de wereld gezet met het idee dat wij deze zouden beklimmen. Dus vergeet dat chille wandelpad maar. De paden bestaan uit rotsen, veel zand en wortels die in de weg liggen. Al helemaal het laatste stuk naar de top. Dit smalle punt moet op handen en voeten beklommen worden. En we kunnen je vertellen dat dat op sommige punten best wel eng is. Je grip is ver te zoeken als jij daar aankomt op je Birkenstocks.

Bergschoenen

Foto’s: Shutterstock

2. Wat neem je mee?

De klim duurt ongeveer 1.5 uur, als je een beetje op normaal tempo loopt. Wij kwamen echter een paar keer een fanatiekeling tegen die als een soort freerunner ons voorbij sprong. Het zag er naar uit alsof dit zijn ochtendritueel was, waar wij misschien wel een beetje jaloers van werden. Een conditie waar je u tegen zegt. Wij liepen al zwetend, puffend en zuchtend na een halfuur te klagen dat we onze bovenbenen voelden trekken en we gigantische dorst hadden. En daarom hadden wij ook ieder een literfles water meegenomen. Naast de waterfles, is het verstandig om met 30 graden volle zon je zonnebrand en een petje mee te nemen. Die volle zon brandt als een gek op je huid. Verder kan het nooit kwaad om iets van eten mee te nemen, aangezien je wel een goede 3 uur op de berg spendeert. And last but not least: je fotocamera (of smartphone), want alle uitzichten zijn dingen die je nooit meer wilt vergeten.

Waterfles

3. Vertrek vroeg

Zoals wij net al zeiden, waren we aardig aan het wegbranden op die berg. Daarom wordt het je ook door iedereen aangeraden om vroeg te vetrekken. Wij zaten al om zes uur ’s ochtends in de auto naar het noordwesten van het eiland. Na 11 uur is het niet meer mogelijk om de klim te starten, omdat het dan te warm is.

Zonsopgang

4. Vergeet je sherpa niet

Oké, oké, niet letterlijk een sherpa. Die zijn alleen te vinden ten zuiden van de Grote Himalaya, in de bergdalen van Nepal. Maar je beste maatje die je helpt met het dragen van je spullen kan nooit kwaad. Zo was de vriend van onze beste vriendin mee. En aangezien wij zo verstandig waren om een rugzak te vergeten en die grote waterfles in onze handen te dragen, was het op die manier niet mogelijk het laatste stuk te beklimmen. Al onze spullen gingen in zijn rugzak en zo werd hij onze persoonlijke sherpa. Not bad.

Sherpa

Foto: Alex Brylov / Shutterstock.com

5. Geniet

Ja, het is mega, maar dan ook echt mega cliché. Maar het is wel waar. Als je in Nederland woont, heb je geen bergen die je elke dag kunt beklimmen. Het is toch een bijzonder iets. En ja, dat uitzicht. Die hebben we al helemaal niet hier in Nederland. Al het groen en die helderblauwe zee. Dat is al helemaal iets wat je nooit meer vergeet.

Berg beklimmers

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram