Do WERELD

Vijf redenen waarom Gent perfect is voor een weekend weg

IMG_5257
Wat doe je als je met je gabbers een weekendje de stad uit wil maar je hebt geen zin om duizenden euro’s uit te geven aan vliegtickets? Je pakt Google Maps erbij en kijkt wat er binnen drie uur vanaf Amsterdam (of Lutjebroek) te rijden is! Wij kwamen na twee eilandraden uit op het pittoreske Gent en dat was misschien wel de beste beslissing sinds we in Valencia van onze kater af kwamen. Nu is Gent misschien wel de meest normale stad die je je kunt bedenken, en dat vonden wij heerlijk verfrissend. Niets geen hipsterbarren zoals op elke hoek in Berlijn, of glutenvrije bakkertjes zoals in New York. Nee, in Gent vind je niets van dit alles maar toch is dit een stad die het hartstikke waard is om te bezoeken.

Omdat we hier in Amsterdam enkel de bezitter zijn van een paar junkiefietsen (sorry mamma) moest er ook vervoer geregeld worden, want een roadtrip is niet compleet zonder een dikke bak onder je billen. Onze billen voelen zich nu veel te goed voor de fiets want wij reden naar Gent in een brute Jeep Cherokee. We hebben al in heel wat toffe wagens gereden (zoals laatst, voor het eerst in een échte supercar) maar dit is de eerste waarbij het voelt alsof je op een wolkje rijdt, maar dan een heel luxe wolkje die ook nog eens alle andere auto’s wegblaast. We kregen een diesel mee en hadden een beetje verwacht dat door onze rijstijl (laten we zeggen, sportief), en het te maken kilometers we hem op de terugweg weer helemaal vol moesten gooien. Mooi niet dus want dit prachtige bakbeest rijdt net zo zuinig als een stadswagentje, en dat is altijd mooi meegenomen. Omdat het een SUV is zit je hoger dan 90% van de andere weggebruikers en dat geeft een machtig gevoel. Tel daarbij op het nogal ruige uiterlijk van de bak en je hebt een 2-0 voorsprong tijdens het fileflirten (Gentenaren zijn nasty flirters hebben wij gemerkt). Als je dan toch naar het Zuiden vertrekt, waarom dan niet meteen in stijl?

[UPDATE] We hebben onlangs een special gemaakt met 5 van de tofste Airbnb-appartementen in Gent, want je home away from home moet wel leuk zijn natuurlijk!

IMG_5247

Naamloos

1) FOMO bestaat dus niet in Gent
Toen we eenmaal in de Jeep zaten werd vrij snel duidelijk dat niemand van ons ook maar iets had opgezocht over de stad waar we drie dagen gingen vertoeven, snel dus nog even dat gratis Nederlandes internet aanzwengelen. Wat blijkt? Er zijn niet echt hoogtepunten in de stad, zoals je in iedere ander bekende Europese stad wel hebt. Dat klinkt misschien gek, maar we vonden het super bevrijdend. Niets geen druk om van alles te bekijken met een hoogtepuntje hier, tourist trap daar of Tripadvisor ‘top-10 must see’.

IMG_5254

IMG_5263

IMG_5264

3f2e1ca8-9bce-411a-aaa3-1a6b84d7a2d6

Gewoon lekker die stad bekijken op je dooie gemakt, en van terras naar terras glijden terwijl de alcohol rijkelijk vloeit. Dit zorgde er ook voor dat we na een dag slenteren en zuipen eerst even een patatje (met stoofvlees!) scoorden, en deze op ons eigen dakterras gingen opeten. Dat ‘even bijkomen’ doe je minder snel als je bijvoorbeeld in New York bent, waar de mogelijkheden om shit te doen eindeloos en beklemmend lijken.

IMG_5252

Artikel gaat hieronder verder

2) Hier. Meer. Bier.
In het grote Amsterdam wordt het steeds normaler dat cafés een stuk of vijf speciaal bieren op de tap of fles hebben. Vinden wij hartstikke mooi en we drinken het met veel liefde op, alleen het is niets, maar dan ook niets in vergelijking met wat ze in Gent doen. Speciaal bier zit in het DNA van de Gentenaren, het kan niet anders. Wij hebben tal van cafés bezocht, maar deze drie sprongen er toch wel uit. De top-3 had prima een top-30 kunnen zijn maar een speciaalbierkater maakt het knap lastig om dingen nog zuiver te herinneren.

’t Galgenhuisje (superklein maar daardoor ook instant gezellig)
Het Waterhuis aan de Bierkant (bijna alleen maar toeristen binnen, maar het aanbod -zo’n duizend biertjes- op fles maken deze toko best uniek)
Dulle Griet (we gingen naar binnen vanwege die jolige naam en zijn er eigenlijk niet meer weggegaan – onze favoriet)

We weten dat dit een top-3 is van biercafé’s maar we willen toch nog even de Pink Flamingo noemen (nee dit is geen gaybar). Hier hebben we onze laatste avond tot diep in de nacht staan drinken op straat (want 25 graden) en een piepklein beetje binnen staan shuffelen. Dit is de hipste bardancing van de stad waar iedereen welkom is.

IMG_5268

3) Als je er klaar mee bent ben je ook zo weer thuis
Oké dit klinkt misschien een beetje negatief maar zo bedoelen we het zeker niet, want vanaf de eerst minuut dat we thuiskwamen in Dammie hadden we weer heimwee naar het Gentse. Maar jullie kennen dat gevoel toch ook wel, dat je na twee dagen hard drinken en rondlopen in een Belgische stad, je op zondag gewoon het liefst weer naar je moppie wil? In Gent kun je op zondag gewoon heerlijk uitslapen, nog even lunchen op de Groentemarkt, om vervolgens de Jeep in te springen en 2,5 uur later weer op de bank te liggen met vrouwlief. Pin ons niet vast op deze tijd, want wij hadden natuurlijk een 2,2 liter turbodieselmotor onder ons gat en dan gaat het rap. We werden trouwens wel veel nagekeken toen we in Gent gingen cruisen (want dat doe je met zo’n bak), valt toch op drie van die jochies in zo’n snelle bolide van formaat.

IMG_5269

index_interiors

4) Terrorisme heeft een piepklein voordeel
Laten we dit gelijk eventjes nuanceren, want terrorisme – in welke vorm dan ook – is voor de volle 100 % natuurlijk he-le-maal klote. Maar wat een indirect effect is van die nare terreur is dat vooral de huurprijzen van leuke vakantiestekjes in België flink gekelderd zijn. Je kunt nu echt voor cheap een best wel topappartement in Gent huren, waar je een jaar geleden nog het dubbele voor betaalde.

[UPDATE] We hebben onlangs een special gemaakt met 5 van de tofste Airbnb-appartementen in Gent, want je home away from home moet wel leuk zijn natuurlijk!

Schermafbeelding 2016-08-18 om 17.20.29

Schermafbeelding 2016-08-18 om 17.20.14

Wij huurden met zijn drieën zo’n beetje het duurste appartement/loft wat Airbnb te bieden had (voor zes personen), en voor dat geld kun je in Amsterdam net één nachtje een bezemkast in een 1-sterren hotel regelen. Kijk, en dán kun je nog eens op donderdagavond beslissen dat je die ochtend erop naar België vertrekt voor een weekendje. Voor de nieuwsgierige aagjes, het was dit toffe loft van de aardige Veerle.

5) Paterholfeesten, Paterholfeesten, Paterholfeesten
Nu is Gent ongeveer zo klein dat je de hele stad in je achterzak kunt doen, toch heeft deze stad de mega bekende Gentse Feesten. Tien dagen lang in juli is er groot feest op elke hoek van de straat en schuiven de biercafé’s het meubilair aan de kant om van elke centimeter een bardancing te maken.

Wij waren voor dit feest natuurlijk een maand te laat maar vielen tijdens ons bezoek (12,13,14 augustus) met onze neus in de boter die Paterholfeesten heet. De oudste wijk van Gent organiseert haar eigen mini-feesten, voor wie het liever wat intiemer houdt. Dit laatste is natuurlijk een beetje gek bij zo’n kleine stad, maar wij snappen wel wat ze bedoelen. De feesten zijn geconcentreerd rondom drie straten (Oudbrug/Lange Steenstraat en Drongenhof) wat het allemaal weer heerlijk overzichtelijk maakt.

bal-910x400

Nu zijn de Paterholfeesten nét geweest dus die moet je even missen, maar het gaf voor ons wel perfect de sfeer in Gent weer. Alleen maar aardige mensen, die lallend op straat zwalken en het enige wat ze willen is met jou samen een biertje drinken. Deze Belgen weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. Het lekkerste restaurant waar we gegeten hebben in Gent? Dat is wat ons betreft by far Het Pakhuis. Als je hier binnenkomt moet je eerst eventjes vijf minuten wennen, want er is zo ontzettend veel te zien dat je helemaal tureluurs wordt. Wij zijn dan ook snel naar buiten gegaan want het was 25 graden en onze witte porums smeekten om zon. Je eet hier perfect gebakken eend, kruidige Thaise mosselen (yes please) en hele kreeft. Het is een tikkeltje sjiek en formeel maar de wijnkaart van twintig A4’tjes helpt daar snel de ongemakkelijke randjes vanaf. Als je met je moppie naar Gent gaat moet je hier sowieso heen, zonder twijfel.

bar

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram