Slider Travel

Wanderlust 2019 | Zo reis je dit jaar met een goed geweten

duurzaamheid

(Foto’s: Shutterstock)

“Duurzaam” is een van de modewoorden van de laatste tijd. Iedereen wil het zijn, maar het liefst willen we er niet teveel voor doen. En als je daar dan ook nog eens dingen voor moet gaan laten die je graag doet. We weten wel dat vlees eten slecht is voor het milieu. Natuurlijk weten we heus wel dat drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie niet erg duurzaam is. Maar reizen, de wereld ontdekken, zit in onze genen. Dus om dan maar al je dromen over de Skyline van New York, de wilde pracht van Afrika of de betoverende stranden van Azië in de ijskast te zetten? Tsja…

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Hoe kunnen we met al die berichten over het veranderende klimaat, CO2 uitstoot en uitstervende diersoorten nog met een goed geweten op vakantie? Nou, zo dus. Compenseer de CO2 van je vlucht. Wat is het eerste dat je doet als je een vlucht gaat boeken? Juist. Je surft naar een platform waarop je vliegtickets kunt vergelijken. Skyscanner, vliegtickets.nl of cheaptickets.nl, to name a few. Die platformen verdienen hun geld door een marge te pakken over de boeking die jij via hen plaatst. So far so good, maar wat als je met de marge die zij aan jou verdienen zelf ook iets goeds kunt doen?

Maak kennis met de nieuwste, milieuvriendelijke ticketvergelijker: FlyGRN. Net als bij de andere websites hierboven, vergelijk je op FlyGRN het aanbod op jouw vlucht. Maatschappij, vertrekluchthaven, overstappen enzovoort. Waarom je voortaan hier gaat zoeken om met een schoon geweten op vakantie te kunnen? Van de marge die FlyGRN aan jouw boeking overhoudt, wordt de CO2 uitstoot van je vlucht gecompenseerd, bijvoorbeeld door het plaatsen van bomen of zonnepanelen.

duurzaamheid

Vermijd excursies met wilde dieren

Tijdens zijn oudejaarsconference sprak Marc Marie Huijbregts over zijn grootste schande van het afgelopen jaar. Een dronken schandsessie in de kroeg? Hele dag rondgelopen met spinazie tussen zijn tanden? Nee, waar hij zich het meest van alles voor schaamde, was een foto met een tamme tijger op vakantie. En terecht Marc Marie! Nu weet ik natuurlijk niet of de foto echt was, of “getruckt” voor de conference. Wij geloven graag dat Marc Marie – toch een klein beetje ons spirit animal – een te grote dierenvriend is om voor zoiets te vallen. Want of het nou gaat om tijgers, dolfijnen, beren of olifanten: die beesten hebben zelden een leuk leven. Vaak worden ze volledig uitgebuit en slecht verzorgd, en leven ze in veel stress. Allemaal voor het vermaak van de toeristen.

olifanten Thailand

Gebroken ruggen door zware toeristen

Een schrijnend voorbeeld zijn de ezels op Santorini. Veel toeristen maken een ezelritje door de straten van de pittoreske stadjes op het eiland. Maar, daarbij wordt er natuurlijk geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en mensen met (flink) overgewicht. Afgelopen zomer werd bekend dat het regelmatig voorkomt dat dieren hun rug breken omdat zij te lang met te zware toeristen hebben rondgelopen. En hoe meer geld hun eigenaren verdienen, hoe meer dieren aan dit lot zullen worden onderworpen. Beter niet spekken dus, die industrie. Geef je hond maar een extra knuffel als je weer thuis bent. Heeft hij wel verdiend, na twee weken bij je ouders logeren.

ezels Santorini

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram