Cars & Bikes Slider

We hebben de compleet vernieuwde Peugeot 308 alle hoeken van de Duitse Alpen laten zien


Soms moeten zelfs de grootste succesnummers even een stapje terugnemen, om vervolgens weer keihard en helemaal up-to-date terug te komen natuurlijk. Het ontwerp van de 308 van het Franse Peugeot is terug naar de tekentafel gegaan, maar is nu klaar om zijn knappe koppie aan de wereld te laten zien. Wij mochten de compleet vernieuwde 308 in de bergen van Duitsland/Oostenrijk testen en dat ging behoorlijk goed.

Artikel gaat hieronder verder

Toen we bij het prachtige hotel Klosterhof (aanrader!) aankwamen en naar de ingang liepen, stonden daar een paar fonkelnieuwe 308’s klaar om bereden te worden. We konden niets anders dan vol verwondering langzaam verder lopen, want wat is deze nieuwe versie sportief smullen zeg. Dus hup, snel lunchen en een bodem leggen om eens even flink een mooie route te rijden met dit nieuwe bakbeest. We worden gekoppeld aan een rij buddy en Bjorn blijkt ook nog eens een echte autojournalist te zijn (hij is hoofdredacteur van rijtesten.nl), dus we laten hem de auto uitzoeken in de veronderstelling dat er alleen uit kleur te kiezen valt. Eenmaal buiten blijkt dat de 308 ook in stationcar uitvoering bestaat en laat Bjorn nu net die gekozen hebben.

(foto: Bjorn Blokzijl / Rijtesten.nl)

Nu blijft design altijd een kwestie van smaak en wij vinden de vernieuwde 308 hatchback toch écht wel een hele stoere bak, maar een stationcar is aan ons niet besteed. Dat wij de SW-uitvoering dan wat minder vinden, komt puur en alleen omdat we het niet zo op stationcars hebben in het algemeen. Da’s dus niets persoonlijk lieve mensen van Peugeot.

Bjorn heeft zich wel aardig vermaakt in de station:

(foto: Bjorn Blokzijl / rijtesten.nl)

(foto: Bjorn Blokzijl / rijtesten.nl)

Na een dag bikkelen en zweten bij Bjorn in de auto (geintje, het was heel gezellig en hij heeft er hier een fantastische review over geschreven), mochten we dan toch eindelijk zonder begeleiding van een autojournalist met de nieuwe 308 hatchback de bergen intrekken. En dan kom je al snel bij dit soort idyllische plekjes:

We krijgen een automaat mee (want waarom zou je nog schakelen; wij weten het niet?!) en genieten heerlijk van het overzichtelijke kleine stuurtje. Dat stuurtje is namelijk een ‘oude’ bekende, waar we al eens eerder fijn mee kennis hebben gemaakt bij het testen van de Peugeot 3008. Alle nieuwe Peugeots worden voorzien van de zogeheten i-Cockpit, waarbij het stuurtje dus compact is en waarbij alles rondom de bestuurder handig tot zijn beschikking staat. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als je achter het stuur kruipt, dan voelen alle gadgets en metertjes direct erg vertrouwd en in de buurt. Een echte cockpit dus. Aan de buitenkant is er ook het een en ander veranderd. Sommige dingen zijn niet zo schokkend (de tankdop is van rond naar vierkant gegaan), maar sommige dingen ook weer wel. Zo is de grill prachtig onder handen genomen, waardoor de bekende leeuw nu niet meer op de klep zit, maar patsboem op de grill. Dit geeft de auto direct een stoere uitstraling vinden wij, alsof de auto je ieder moment kan opeten. We like!

Zo’n klein stuurwiel is misschien eventjes wennen, maar omdat de 308 ook zo heerlijk direct reageert, ben je er binnen twee bochten in de Alpen aan gewend. En eerlijk gezegd verbazen we ons na dit tripje, nu in elke andere auto over het ‘grote’ stuur.

Probeer het eens en je gaat het zien! Over alle aanwezigen veiligheidssystemen kunnen we kort zijn: die zijn er ook letterlijk allemaal. Precies wat je kunt verwachten bij een auto van deze klasse, anno 2017. Van actieve parkeerhulp tot Lane Departure Warning: het zit er allemaal op. Nu veel nieuwe auto’s dit hebben, is het wel altijd de vraag of het ook allemaal echt goed werkt. Bij de 308 werkt het ook echt allemaal goed, zo stonden we bijvoorbeeld best te kijken bij het achteruit inparkeren en deze actieve hulp:

Dat extra vlak ernaast (van bovenaf) vinden wij in ieder geval heel erg fijn, want inparkeren in een ramvolle stad als Amsterdam is niet altijd een pretje, helemaal langs de grachten. Wat we verder opvallend vonden aan deze nieuwe Peugeot, dat is de ‘sportmodus knop’. Wanneer je deze inschakelt, verandert het display en knalt er plots een ronkende motor over de speakers. Best tof gedaan en het geluid klinkt aardig levensecht, al ga je het waarschijnlijk in het dagelijkse gebruik niet vaak gebruiken.

Conclusie?
We laten de vernieuwde 308 stationcar (sw) even buiten beschouwing, want die hebben we in de eerste alinea al behandeld. Wat betreft de vernieuwde 308 hatchback van Peugeot: fantastisch! Je moet de auto natuurlijk in hetzelfde segment zien als bijvoorbeeld een Volkswagen Golf en dan komt het wat ons betreft toch echt op smaak aan qua ontwerp en dan wint de 308 toch echt wel. Hij rijdt sportief, ziet er fantastisch en stoer uit en is tevens van alle gemakken voorzien. Wat wil een meid nog meer?

Prijs: vanaf 22.130 euro (inclusief BTW en BPM). Meer informatie vind je op Peugeot.nl. Meer lezen over de Peugeot 308? Check dan de ongezouten mening van Bjorn, bij Rijtesten.nl en lees wat deze enthousiasteling er allemaal van vindt.

    Instagram