Do Eat Sleep What to do Wereld Where to eat Wereld Where to sleep Wereld

We hebben Graz in Oostenrijk bezocht zodat jij dat nooit van je leven hoeft te doen

Ambassador_Zomerblog_Graz-8
Graz, de tweede stad van Oostenrijk, heeft één ding dat de eerste stad, Wenen, niet heeft: Arnold Schwarzenegger. Wij gingen op pad in een stad met penthouses, buitenaardse wezens en vliegmachines.

Een helikopterplatform als dakterras

Welkom in Graz zegt het bord in het Duits. Maar Bas en ik hebben een probleem: we zijn de naam van het hotel vergeten. Nou ja, ík ben de naam vergeten, hij wist sowieso van niets. De reservering staat in mijn telefoon en die ligt thuis. Was het niet iets met ‘Garten’ of ‘aus, dem of das’, vraag ik hem, maar Bas haalt zijn schouders op.

De route naar de bestemming met de naam die er het meest op lijkt, leidt naar een donker hoog groot gebouw dat net zo goed een parkeergarage had kunnen zijn. Of dit het is, vraagt Bas, maar dit keer haal ík mijn schouders op. Vragen aan de receptionist dan maar. Gelukkig, die heeft het antwoord: ‘Meneer De Jong en Van Oort, welkom bij het Augarten Hotel!’

Artikel gaat hieronder verder

Ambassador_Zomerblog_Graz-41

Een poosje later staan we in de deuropening van de lift met onze onderkaak rustend op de drempel van verbazing. Ik had een eenvoudig kamertje geboekt, maar we krijgen het penthouse. Een paleisje met een eigen lift en overal ramen en een dakterras dat groot genoeg is om vier helikopters te laten landen. ‘Get to the chopper!’, hoor ik Bas grappen.

Ambassador_Zomerblog_Graz-2

Ambassador_Zomerblog_Graz-15

Ambassador_Zomerblog_Graz-17

Alpenhoorn versus bazooka

Dat grapje is trouwens niet uit de lucht gegrepen. De oneliner komt namelijk niet alleen uit de mond van Bas, maar ook uit dat van zijn look-a-like Arnold Schwarzenegger. En laat die kolos nou net zijn opgegroeid in de contreien van Graz, de tweede stad van Oostenrijk en waar wij zojuist dus hebben ingecheckt.

Als je de films van Schwarzenegger een beetje kent, vraag je je misschien af hoe een klein knulletje als Arnie zich in zo’n schattige stad transformeerde tot actieheld. Graz is handzaam, opgebouwd uit historische gebouwen en herbergt winkeltjes met her en der traditionele Lederhosen. En ja, het moderne Kunsthaus, dat door de locals The Friendly Alien’ wordt genoemd. Maar dat terzijde. Waarom greep de jeugdige Schwarzenegger naar de bazooka, en niet de alpenhoorn?

Ambassador_Zomerblog_Graz-26

Ambassador_Zomerblog_Graz-42

Het antwoord op die vraag vind je wellicht in zijn geboortehuis op een paar kilometer buiten de stad, waarin tegenwoordig het Arnold Schwarzenegger-museum huist. In het ene vertrek vind je alles over het leven van Arnie in Austria, in het andere tientallen attributen uit zijn carrière als tankchauffeur, gouverneur én Hollywoodacteur. Maar het hoogtepunt? De ruimte vol trofeeën, gewichten en bench presses uit zijn bodybuildingjaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eerste biceps curl van Hercules

Maar laten we eerlijk zijn: de pecs beginnen pas echt spontaan te poppen bij Athletic Union. Het was hier, onder de tribunes van het lokale stadion in Graz, waar de 15-jarige Schwarzenegger in mei 1961 voor het eerst in de gewichten hing. Jarenlang trakteerde hij zijn lichaam in deze gym op ijzer, vastberaden ooit Mr. Olympia te worden. En dat werd hij. Het sportschooltje is sinds die tijd maar weinig veranderd. Klein, door Tl-balken verlicht en nog altijd ingericht met ouderwetse apparatuur. Aan de wanden vergeelde afbeeldingen van opgepompte mannen, natuurlijk ook van Arnie. Fantaseren gaat vanzelf; hier deed Hercules zijn eerste biceps curls.

Arnold Graz Gym

Arnold Graz Gym 2

Na zoveel Schwarzenegger op een dag slaat de fantasie natuurlijk op hol. Terug op ons dakterras fantaseren we over hoe Conan de Destroyer zich via de privélift toegang tot ons moderne penthouse verschaft en met een zwiep van zijn zwaard onze drankvoorraad naar de getver helpt. En over hoe de Terminator in een helikopter, nagespeeld door onze eigen drone, eindeloos lang rondjes langs onze metershoge ramen vliegt, op zoek naar Bas, en uiteindelijk afdruipt met de woorden ‘I’ll be back’. (Foto’s: Bas van Oort)

‘Get to the chopper!’, roepen we nog maar eens…

No Comments

    Leave a Reply