Cars & Bikes Home Slider

Wij zijn eruit! Onze eerste auto wordt de brullende Jaguar F-Type!

FullSizeRender 9

Sinds Jaguar in 2008 overgenomen werd door Tata Motors gaat het de goede kant op met de Britten. Daar wij Jaguar vooral nog kenden van de mega saaie S-type en later de X-type bleef het daar wel een beetje bij. Het was gewoon niet echt spannend, niks ruigs, niks geks en vooral geen emotie. Nou zijn de Indiërs ook niet de eerste partij die bij ons opkomt als het om snelle auto’s, emotie en gekkigheid gaat maar de combinatie met Jaguar blijkt een gouden greep te zijn geweest.

Jaguar kwam vrij snel na de overname al met de XF en de XE op de markt en bleek daar een geduchte concurrent voor de BMW 3- en 5-series en de Audi A4 en A6 te hebben gelanceerd. Een auto met de looks die je verwacht van een merk dat een Jaguar als logo heeft. Lekker agressief uiterlijk en een daarbij passend aanbod aan motoren. Later in 2015 onthulde Jaguar de F-Pace op de North American International Auto Show. De allereerste SUV van Jaguar en wat voor een. De F-Pace is een directe concurrent voor de dikke Duitse SUV’s maar is qua looks wat ons betreft een stuk speelser. Tussendoor, in 2012 werd de F-Type geïntroduceerd, een model dat we van Jaguar al een hele tijd niet gezien hadden. De XK8 en de XKR waren zijn voorgangers en als we nog verder terug gaan komen we bij de legendarische E-type. Een model dat Jaguar nooit meer heeft geëvenaard maar met de komst van de F-Type lijkt Jaguar weer ‘right on main street’.

FullSizeRender 5 FullSizeRender 3 FullSizeRender 7

Je begrijpt dan ook ons enthousiasme als wij van Aldo van Troost (PR & Brand Partnership Manager bij Jaguar Land Rover) groen licht krijgen om de F-Type een weekend lang te testen. In de mail die wij van Aldo (meer over deze man met een droombaan lees je hier) ontvangen beschrijft hij de F-Type heel bescheiden als een “spectaculaire auto”. Daar is niks maar dan ook geen woord aan gelogen. WAT EEN BEEST!

De F-Type is te koop als coupé en als convertible. Aangezien het weer nog niet echt meezit kregen wij de dichte F-Type mee. Van de coupé heeft Jaguar er 5 voor je gemaakt.

  • Coupé – 3.0 V6 – 340PK
  • R-Dynamic Coupé – 3.0 V6 – 340PK
  • 400 Sport Coupé – 3.0 V6 – 400PK
  • R Coupé  – 5.0 V8 – 550PK
  • SVR Coupé – 5.0 V8 – 575PK

Het leek Jaguar, en ons ook trouwens, een goed idee om eerst eens met de “gewone” Coupé te beginnen om even kennis te maken met het nieuwe Jaguar. Het woord gewoon is hierbij volledig misplaatst want aan deze gewone F-Type is precies helemaal niks gewoon. We mochten de dynamische uitlaat-systeem absoluut niet uitzetten want dat bederft alle pret. Ok, top doen we dat niet. Hele weekend met de uitlaat open gereden en dat merk je. Hoofden draaien zich om, duimpjes gaan omhoog en jochies van 12 jaar weten niet hoe snel ze hun iPhone tevoorschijn moeten halen om het losgelaten beest te filmen. WAT EEN FANTASTISCH GELUID! De F-Type klinkt letterlijk alsof hij last heeft van een hele zware kater en jou dat heel graag wil laten weten. Het proest, het hoest, en brult bij elke daling van de rechtervoet alsof hij er totaal geen zin in heeft om er vervolgens met een rotgang vandoor te gaan. Dit ding klinkt zo ongelofelijk dik en dan zitten we nog in de brave versie. We hebben de IJ-tunnel in Amsterdam minimaal 50 keer op en neer gereden met de ramen open.

FullSizeRender 11 FullSizeRender 8

In de F-Type hoef je zelf niet te schakelen, dat is altijd wel lekker als je even lekker wilt rollen. Het kan echter wel. Sportmodus (bij Jaguar heet dit de dynamische modus) aan en lekker met de flippers spelen. Zo kun je de F-Type ook lekker naar het punt toesturen waarop hij het lekkerst brult. 4.000 RPM, tikkie terug en heerlijk laten hoesten om hem vervolgens linea recta te voelen oppakken als het gas erop gaat. De F-Type is ondanks zijn kater altijd wakker en ready to go. Wederom duimpjes en grote glimlachen bij de leaserijders naast en vooral achter ons. Dat je in de F-Type hard rechtdoor kan geloven jullie vast wel maar hoe stuurt hij? Nou goed, uiteraard. Door zijn bijna perfecte gewichtsverdeling licht hij als een trein in de bocht. Je kunt ook daar het gas er lekker op houden. Onderstuur kent de F-Type eigenlijk niet en overstuur laat hij, op nat wegdek net genoeg toe om het kontje te doen schudden. Hoe hij overstuurt als je de hulpmiddelen uitzet hebben we niet geprobeerd, een nat weekend en een streng aandringen van Aldo om dat niet te doen hebben ons braaf doen besluiten dat een andere keer te testen. Misschien maar beter ook want iets in ons zegt dat de F-Type het heerlijk vindt om lekker te swingen.

 

“…Het proest, het hoest, en brult…”

 

 

Wat ons betreft heeft Jaguar met de F-Type een hele sterke concurrent neergezet voor de bekende 2-zits sportauto’s. Met name de prijs zal voor vele aantrekkelijk zijn. Bij Porsche ben je voor de meest basic 911 al zo’n 120.000 euro kwijt en voor een Carrera S al 135.000. Bij Ferrari sta je voor dat geld nog niet eens in de showroon en bij Audi kost de R8 minimaal 200.000. Bij Jaguar heb je al een F-Type voor net geen 100.000 euro. Een heel betaalbare 2-zits coupé dus waar jij heel veel bekijks mee gaat trekken.

Aldo liet ons weten de Convertible deze zomer beschikbaar te hebben en liet zelfs doorschemeren dat hij ons, heel, heel misschien de SVR Coupé nog wel kon meegeven. Je kan ons niet blijer maken! Wij willen Jaguar Nederland heel erg bedanken voor een fantastisch weekend maar nog meer voor het op de markt brengen van de F-Type. Wat een heerlijke wagen!

Wil jij net als ons een dezer dagen naar de Jaguar dealer om een F-Type aan te schaffen dan vind je de dichtstbijzijnde dealer hier. Meer informatie over de F-Type, de F-Pace, XE, XJ en XF vind je hier. Jaguar volgen op social media? Dat kan op zowel Facebook als Instagram.

FullSizeRender 2 FullSizeRender 6 FullSizeRender 10

    Instagram