AMSTERDAM Do

Wijnbar Paulus in de Pijp maakt wijnproeverijen heerlijk toegankelijk

(Foto’s: Wijnbar Paulus)

Een wijnproeverij klinkt misschien een beetje eng of elitair, maar neem het van ons aan: dat is het totaal niet. Wij hebben er nu iets van vier gedaan en eigenlijk was het iedere keer een groot succes. Ook een nogal dronken succes, maar dat terzijde. Maar de leukste proeverij vond afgelopen weekend plaats, bij Wijnbar Paulus op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Dat dingen die in het vat zitten écht niet verzuren bleek wel, want dit was nog een verlaat verjaardagscadeau (van pak ‘em beet 9 maanden geleden). Wij waren het zelf allang vergeten, maar als je dan opeens wordt uitgenodigd voor een wijnproeverij is dat toch wel extra leuk.

Nu vonden onze vorige wijnproeverijen altijd in een gezelschap plaats van een stuk of negen mensen, maar bij Paulus kregen we gewoon ons eigen tafeltje. Dat vinden we ook gelijk zo leuk aan de proeverij bij Paulus (eigenlijk heet hij Paul), want het is ‘gewoon’ een wijnbar. Hierdoor zit je met je vrienden of lover aan een eigen tafeltje of op een comfortabele bank, wat het geheel gelijk wat intiemer maakt. Dat is ook precies de sfeer die Paul wil neerzetten in zijn wijnbar, want hij vertelt wanneer hij bij ons aan tafel komt dat de bar een soort ‘huiskamer’ moet voorstellen:

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Paul is trouwens een bijzondere verschijning, want wij hebben nog nooit iemand ontmoet die zo gepassioneerd over wijn kan vertellen. Hij heeft over elke fles die hij schenkt wel een leuke anekdote en daarnaast weet hij tot de grond aan toe hoe de wijn geproduceerd is. Zonder dat het ook maar op een moment elitair overkomt, want zelfs wij wijn noobs hebben er een hoop van opgestoken. Paul is een tikkeltje excentriek (op een hele fijne manier) en dat laat hij ook terugkomen in de wijnen. Zo ga je hier geen standaard flessen vinden die je ook in de supermarkt vindt, maar écht bijzondere exemplaren voor een zacht prijsje.

(Eigenaar Paul)

Je kunt de proeverij trouwens ook zo gek maken als je wil. Zo geef je zelf aan hoeveel (halve) glazen je ongeveer wil drinken en dan bouwt Paul het langzaam op van licht wit (of een ‘bubbel’), naar stevig rood. Dit ligt allemaal niet keihard vast, want als jij wat langer door wil gaan op wit, dan kan dat ook. Het is volgens Paul alleen wel een beetje lastig om na zijn ‘zwaarste wit’, nog een andere in dat segment te schenken. Daarom moet je – hoe aangeschoten je ook bent – blijven communiceren met wat je fijn vindt. Maar da’s eigenlijk met alles zo in het leven.

Paul had het plan om onze wijntour-aan-tafel in Europa te houden, maar nadat wij hoorden dat hij een hele bijzondere Israëlische rode wijn op de kaart had staan, wilden we met die afsluiten. Dit omdat deze wijnen nu niet bepaald bekend staan om hun smaak (om ze koosjer te maken moet de boel gekookt worden tot 70 graden, wat niet bevorderlijk is voor de smaak). Deze wijn is echter een ander verhaal: dikke aanrader! We balen dat we deze wijnbar pas nu hebben ontdekt, want het is een prachtige plek. De ontspannen sfeer, de ontzettend fijne gastheer en al die mooie wijnen, zorgen ervoor dat jij sowieso een fijne avond hebt.

PS Je kunt bij Paulus Wijnbar natuurlijk ook gewoon langsgaan voor een fijn glas wijn, zonder proeverij. Het is wel aan te raden om een tafel te reserveren van tevoren, wanneer je er wel een proeverij aan wil koppelen. Die plekken zijn namelijk vaak bezet.

PSPS In ons enthousiasme en doordat 11 halve glazen ook gewoon bijna 6 hele glazen alcohol zijn, vergeten we bijna dat je bij de wijnbar ook heerlijke hapjes kunt bestellen. Van flammkuchen tot oude kaas en algemene borrelplanken. Bij Paulus zit je in ieder geval niet met honger te drinken.

Wijnbar Paulus | website
Ceintuurbaan 348

    Instagram