Home Slider

5 bucket list must do`s in wintersportland Noorwegen

Hello, it’s me. Jullie bescheiden reisverslaggever Erik, die zijn skikunsten sinds het vorige avontuur heeft opgeschaald van ‘niet bestaand’ naar ‘zit hier een rem op – we gaan wel erg hard bergafwaarts’. Terwijl de rest van wintersport lievend Nederland naar de Alpen trekt om over kale rotsen te glijden, gieren wij liever ongecontroleerd en zo alleen als Remi door de sneeuwzekere hemel van Noorwegen, waar het seizoen tot in juni kan duren en de graden onder nul niet op twee handen te tellen zijn. Onder het mom van ‘nu we er toch zijn’ vinkten we gelijk een paar bucket listies af.

Skiën in het Noorderlicht
960_SUPx-skiing-under-northern-lights-finland
Het is een doordeweekse dag in januari en de westkust ligt er bij als een vriesvak op standje zes. Min 26, zegt de berggids. De pistes zijn zo goed als leeg en de enige persoon die ons vandaag passeert is een inwoner die skiënd zijn hond uitlaat. Word je zenuwachtig van filerijden of wachtrijen bij de liften, dan zal je Voss en Myrkdalen dus zeker omarmen. De skigebieden tellen niet heel veel faciliteiten, zo’n 12 liften en 20 pistes per resort, maar daar krijg je wel waanzinnige natuur, poepige Noorse LEGO-dorpjes en met een beetje geluk een afdaling in het Noorderlicht voor terug.
www.vossresort.no
www.myrkdalen.no

Indoor skydiven
DSC_3079
Ingepakt in een rode overall, helm en veiligheidsbril op je hoofd, oordoppen in, lijk je nog het meest op een metaalbewerker. Toch zal je de onflatteuze attributen dankbaar zijn. Wanneer de ventilatoren aangaan en je je op het teken van de instructeur in de windtunnel laat vallen, blijft er niets meer over van je goede looks, noch je gehoor, noch je lenzen. De windsnelheid in de tunnel kan worden opgeschroefd tot driehonderd kilometer per uur, een snelheid waarbij de lichtgewicht al snel tegen het plafond belandt. Heb jij skydiven op je verlanglijstje staan, maar wil je eerst voelen wat het met je lichaam doet, dan is indoor het antwoord.
www.vossvind.no
_EDJ3325

_EDJ3332

_EDJ3342

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

_EDJ3371

_EDJ3374

_EDJ3382

Snowracen tijdens zonsondergang
© Terje Rakke Nordic Life AS www.fjordnorway.com
Rond kwärte vöre vijffë kun je met de laatste stoeltjeslift naar boven om te snowracen. De pistes zijn gesloten, de zon blijft zestien uur weg en onder je kont vind je een sleetje met een stuurtje en een stel latten. In het midden de rem, een ijzeren plaat die je met je voet de piste in perst en vooral met rust moet laten omdat remmen met je benen nu eenmaal beter werkt. Glijden over de pistes gaat hard, soms zelfs zo hard dat je door een overdosis adrenaline nog weleens een bochtje mist. Wij kregen het voor het eerst in de geschiedenis van Voss Resort voor elkaar op een halve ski beneden te komen.

Treinen door ijslandschappen
Treinselfie 2
Waarom wij van toeristentreinen houden? Omdat je terwijl je, ondanks het bordje ‘niet uit het raam hangen’, uit het raam hangt, op de mooiste landschappen wordt getrakteerd, daar waar de TomTom al snel op hol slaat. Hier geen stampvolle treinstellen of rondslingerende gratis krantjes, wel een olijke kaartjesknipper met baard en platpet. De authentieke Flåmsbana is één van de mooiste, en steilste, treinritten op onze planeet en voert je met een aantal adembenemende tussenstops bij watervallen en bergdorpjes van Myrdal naar Flåm, een adembenemend ritje van ongeveer 20 kilometer.
www.visitflam.com
_EDJ3388

_EDJ3396

Condocteur

Treinselfie

Met een speedboot door de fjorden
Bootje varen 2
Wanneer je op het treinstation van Flåm aangekomen bent, is het een paar tellen lopen naar je volgende voertuig: de speedboot. Omdat het hier in de winter problematisch koud kan zijn, en een graadje erger wanneer je open en bloot op een boot zit, krijg je eerst een extra laag fleecekleding, schoenen, wanten en een markeerstiftgroene overall aangereikt. Het ziet er heldhaftig uit, alsof je klaar bent voor de Noordpool, maar toch voel je de kou op den duur naar binnen sluipen. Terwijl je bepakt en bezakt tussen de fjorden vaart, vertelt de kapitein je alles over de lokale wildlife, de bergketens en de bijzondere mensen die er wonen.
www.fjordsafari.com
Bootje varen 4

Bootje varen

Wil je net als ons deze bucket listies afvinken, kijk dan op de websites van www.visitnorway.com en www.fjordnorway.com voor meer info en inspiratie!

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram