Do WERELD

48 uur in het winderige Chicago: dit zijn de must-sees

We lieten jullie laatst al kennismaken met onze reislustige Erik. Nu komt deze Nederlandse kruising tussen Bear Grylls en Chris Zegers met een prachtverhaal en dito foto’s over Chicago. Speciaal voor jullie kiddo`s, zodat jullie al het moois van de wereld gewoon bij ons kunnen ontdekken. Waarom hij nou precies naar die winderige stad in Amerika ging had iets te maken met een meisje, die ook nog eens op de 44ste verdieping van een wolkenkrabber woont en van Oreo’s houdt. Samen hebben ze de stad verkend en reportages gemaakt, bliksemsnelle bezoekjes aan het museum gebracht en booze uit kartonnen zakken gedronken in het park:

_EDJ2058

Uw bebaarde Floortje Dessing meldt zich! Dit keer vanaf een best comfortabel slaapbankje op de vierenveertigste verdieping van een wolkenkrabber in het zakendistrict van Chicago. Het is negen uur ‘s morgens en ik heb de skyscrapers dankzij mijn jetlag vanuit de duisternis zien oprijzen. Zo nu en dan schiet er een kantoorlicht aan of rijdt er een ambulance met de sirene als een gecastreerd kalf in de onzichtbare brij onder mij voorbij. Zouden de toeristen in de Willis Tower aan de overkant, ooit het hoogste gebouw ter wereld, mij in mijn half afgezakte boxershort zien liggen wanneer ze vanaf het skydeck door de verrekijker turen?

_EDJ2050

_EDJ1966

Het ontbijt een half uur later is moddervet. Een burger met een veel te lange naam waarvan de kaas op opgedroogd kaarsvet lijkt en de sappen eruit spuiten wanneer je je handen eromheen klemt. In downtown Chicago, waar de gemiddelde huurprijs hoger is dan bij ons het minimumloon, vind je geen enkele ondernemer die voor een paar dollar ter plaatse boerenkoolsmoothies perst of een bak biologische havermout met kaneel – ook biologisch –  serveert. Integendeel, in deze jungle van staal en glaswerk en supersonische liften zijn het vaak alleen de grote ketens als Dunkin’ Donuts, de Burger King en de Mac die de torenhoge huurprijzen kunnen ophoesten. Bij die laatste kun je overigens de hele dag ontbijten, dat dan weer wel. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan de druipende Sausage McMuffins. Ik vervloek de Amerikaanse keuken en veeg met één haal de slaap uit mijn ogen en het vet van mijn lippen.

_EDJ2077

_EDJ1876

 

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Maar ondanks dat er een dikke laag verzadigd vet door de stedelijke gootstenen, afvoerputjes en rioolpijpen sijpelt, is Chicago één van de vetste (als in: coolste) plekken waar je ooit zult komen. De stad aan de oever van Lake Michigan is clean, energiek, druk – maar nooit vermoeiend – modern en lekker urban. Fietsen op de met gele taxi’s bevolkte avenues is geen lokaal gebruik, maar mócht je een fietser spotten, dan kun je er vergif op innemen dat ‘ie een baardje, een oude omgebouwde racefiets en tatoeages op zijn knokkels heeft. Tel daarbij op de daklozen met hun kartonnen hartenkreten en de vonkenregen die soms onder de roestige stellages van de ‘The L’ vandaan komt (de metro die als een stalen anaconda door de stad slingert), en je hebt een goed verzorgd, glinsterend Amerikaans stadshart met een aangenaam vuig randje. Waarom iedereen altijd blindelings een stedentrip naar New York kiest? Ik weet het niet…

_EDJ1888

_EDJ2091

_EDJ1941

Vooral als het aankomt op moderne kunst en architectuur is Chicago een dingetje. In de stad waar de eerste wolkenkrabber ooit stond, worden jaarlijks gebouwen uit de grond gestampt die naast praktisch, ook best aardig om te zien zijn. Vanuit welke richting je ook kijkt, pareltjes als de Trump Tower, de Aqua Tower, de Willis Tower en de Hancock pik je er altijd tussenuit. U wilt een kant-en-klare tip? De geinigste foto van de skyline maak je bij ‘The Bean’, een bolvormig, glazen kunstwerk in Millennium Park waarin de stad als in een kerstbal wordt vervormd.

_EDJ1921

_EDJ1955

_EDJ1905

Dan nog: de drie favoriete rooftop bars van fotograaf en local Andrew Bennington (@itsbennington)

1 Hangen op het terras van The J. Parker
(jparkerchicago.com)

bkgd_patio1

2 Cocktailtjes slurpen bij Cerise
(virginhotels.com)

aa aaa

3 Skyline, lake en Millennium Park in één view
(chicagoathletichotel.com)

aaaaaa aaaaaaa

In deel 2 (die vind je hier) de minstens zo vette buitenwijken van Chicago.

_EDJ1857

_EDJ1893 _EDJ1947 _EDJ1939 _EDJ2139 _EDJ2203 _EDJ2218 _EDJ1976 _EDJ2573 _EDJ2612

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram